Ha már unjuk a pörkölt, paprikás és töltött káposzta magyaros “szentháromságát”, érdemes nemzetközi vizekre eveznünk, és kipróbálni ezt a laktató, mennyei ízű húsos finomságot. A húsimádók megnyalják utána mind a tíz ujjukat, ezt garantáljuk!
Hozzávalók
- 1 kg marhacomb vagy marhalábszár
- 10 dkg vaj
- 2 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 nagy sárgarépa
- 1 közepes zeller
- 5 dl ír barna sör
- 5 dl marhahús alaplé (húsleves kockából is készülhet)
- 4 babérlevél
- 4 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál szárított kakukkfű
- 1 evőkanál szárított petrezselyemzöld vagy fél csokor friss
- egész köménymag ízlés szerint (elhagyható)
- színes szemes bors ízlés szerint
- só
- liszt a forgatáshoz
Elkészítése
- Vágjuk nagyobb kockákra a marhahúst, miután előkészítettük. Sózzuk meg, és rögtön forgassuk 3-4 evőkanál lisztbe.
- A vaj felét olvasszuk meg egy vastag falú edényben, majd pirítsuk rajta körbe a húst nagy lángon.
- Vegyük ki a húst, adjuk hozzá a vaj másik felét, tegyük bele a felkockázott hagymát és szeletelt fokhagymát, pirítsuk barnára (karamellizáljuk).
- Adjuk hozzá a karikára vágott répát, a felkockázott zellert, a paradicsompürét, és pirítsuk elő a zöldségeket.
- Fűszerezzük (ha friss petrezselyemzöldet használunk, azt csak a végén adjuk hozzá), és töltsük rá a sört, majd forraljuk fel az egészet.
- Ezután adjuk hozzá az alaplevet, majd fedjük le, és közepes lángos pároljuk egy órán át.
- Ha még sok lé van rajta, vegyük fel a lángot, és emeljük le a fedőt, és további fél órán át pároljuk, időnként alaposan átkeverve.
- Akkor jó, amikor sűrű állagú, szaftos ragut kapunk.
- Tálaljuk friss házi kenyérrel, de párolt burgonyával is mennyei.
- És ne felejtsünk el barna sört kortyolni mellé, miközben jóízűen elfogyasztjuk!
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt kép: Dubóczky Krisztina