Otthon készült

Szenvedélyből varázsolja különlegessé a régi bútordarabokat

Az első konkrét felkérése egy kredenc átalakítása volt egy nagymamai hagyatékból.

A lakások hangulatát a textíliák és a színek mellett a bútorok stílusa határozza meg, ezek kölcsönöznek egyedi jelleget az enteriőrnek. Ezért nem mindegy, hogy mire esik a választásunk, hisz egy-egy bútordarab évtizedekig díszíti otthonunkat. A jó hír az, hogy manapság már arra is könnyen és viszonylag olcsón találunk megoldást, ha változtatni szeretnénk az eredetileg kialakított enteriőrünk stílusán, vagy feldobnánk azt egy-egy igazán egyedi és szépséges bútordarabbal.

Fotó: Békefi Katalin

Békefi Katalin két éve szeretett bele a bútorok átalakításába, különlegessé varázsolásába, és amikor nekikezd egy-egy kopott bútor újragondolásának, megszépítésének, tele van ötletekkel.

Fotó: Békefi Katalin

Akkor májusban talált rá az a szenvedély, ami azóta is tart nála. Kapott egy szép tálalószekrényt, és gyönyörűen felújította, a saját ízlésére formálta azt. Gyerekkora óta szeretett alkotni, a kreativitás mindig is az élete része volt.

Fotó: Békefi Katalin

Az eredetileg barna bútor csodálatos tud lenni minden színben. Időközben kiderül persze, hogy melyik áll neki a legjobban, de lesz, ami lesz, lefestem. Krétafestékkel és latex falfestékkel dolgozom, ez utóbbi gipsz és víz keveréke. Magamnak keverem ki, fantasztikusan bevált nálam. Waxolom vagy lakkozom, majd visszacsiszolom a bútort, így nyeri el kopottas kinézetét: vintage vagy shabby chic stílusú lesz a végeredmény

– avat be a részletekbe.

Fotó: Békefi Katalin

Shabby chic

A shabby chic lakberendezési stílus egy angol dizájner, Rachel Aswell nevéhez kötődik. 1989-ben készítette el így az első bútorait. A shabby szó jelentése fakult, omladozó, míg a chic jelentése elegáns. Mindkét stílusminőség megjelenik benne: követői elkerülik a tökéletességet, mindent, ami túl modern és hivalkodó. Lényege a használt bútorok új köntösben való hasznosítása, visszafogott pasztell színek, gazdagon redőzött textilek, kopott felületek alkalmazása. Személyes, egyedi hangulat jellemzi, sokan vallják, hogy egyfajta vidékies életstílus is ez egyben.

Az első konkrét felkérésem egy kredenc átalakítása volt egy nagymamai hagyatékból. Mivel jól sikerült, így a továbbiak már jöttek magától, beindult a gépezet, én pedig ráéreztem az alkotás igazi ízére

– meséli.

Fotó: Békefi Katalin

Zöldséges ládákon gyakoroltam, amiket  az unokatesómtól kaptam, aki zöldséges. Tökéletes alapanyagoknak bizonyultak, ezeken tanultam ki a szakma minden csínját-bínját autodidakta módon. A kész munkáim sikerén olyannyira felbuzdultam, hogy azóta meg sem állok. Az újrahasznosítás is fontos szerepet játszik, amikor készítek valamit. Meg kell tanulnunk nem kidobni, hanem átalakítani a használt dolgokat. Amikor alkotok, hatalmas öröm nekem. Most pedig különösen hasznos, ha kreatívan lefoglalja magát az ember otthon, így kevésbé érzi a “maradj otthon” felszólítást nyűgnek, netán kivitelezhetetlen kötelezettségnek

– említi Katalin.

Sok elkészült asztalkát, ládát, dekorációs tárgyat ajándékba adott, a kisfia tanárainak például, hisz meggyőződése és tapasztalata, hogy jobban örülnek az ilyesminek a megajándékozottak, mint egy csokor virágnak vagy egy doboz bonbonnak.

Fotó: Békefi Katalin

A beszerzésekben a férje segíti Katalint, a legtöbb kincsre vidéki piacokon találnak rá, de a hagyatékokból is mindig csurran-cseppen egy-egy újra felhasználható egyedi bútordarab vagy egyéb tárgy.

Az univerzum megtalálta nekem azt a boldogságot, amelyben teljesen kibontakozhatok a családi feladatok, a gyereknevelés mellett is. Ma már főállásban foglalkozom bútorfelújítással, használati és ajándéktárgyak átalakításával

– folytatja Katalin.

Ez a lőszeres katonai láda rózsákkal ékes tároló lett, de asztalként, vagy akár éjjeliszekrényként is megállja a helyét bármelyik vintage stílusú nappaliban vagy hálószobában. Persze készülnek férfias darabok is, natúrra hagyva vagy barnásra pácolva, kinek-kinek az ízléséhez igazítva.

Galéria
Fotó: Békefi Katalin

Egy-egy megkopott, elnyűtt bútordarab, bár első ránézésre hosszadalmas feladatnak tűnik, de Katalin kezei alatt három óra alatt mesterművé formálódik.

Galéria
Fotó: Békefi Katalin

Amikor beöltözöm a munkához, repül az idő. Most, hogy beköszöntött a tavasz, a szabadban alkotok, egészen napnyugtáig dolgozom a friss levegőn a kertben. Először zsírtalanítom a felületet, aztán lealapozom, végül olyanra alakítom, amit meglátok az anyagban mint lehetőséget, ha a saját fantáziámon kívül nincs egyéb kívánság. Egy fémcsat, egy apró részlet ötletet ad, és a részből általában kedvemre való egész kerekedik

– összegez Katalin mosolyogva.

Kiemelt kép: Békefi Katalin

Dizájntermékeket készítenek Miskolcon az autisták
Egyre több vásárló keresi a minőségi kézműves remekeket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik