Ennivaló természet, avagy tegyük színesebbé az étkezéseinket

A cékla és a torma külön-külön is számtalan jótékony hatással bír, együtt pedig szinte verhetetlenek.
Kapcsolódó cikkek

Akár szeretjük, akár nem, egy biztos, a cékla és torma az egyik legegészségesebb párosa a téli zöldséggyökereknek.

Nemszeretem-savanyúság, a terítőből kimoshatatlan rémisztő szín: sokan így gondolnak a céklára, pedig e megvastagodott gyökér a téli konyha egyik sokoldalú alapanyaga. A cékla színével is vidámságot hoz a téli étrendünkbe, finom és sokoldalú. Eddig csak savanyúságként fogyasztottuk? Próbáljuk ki palacsintatésztába mártva kisütni a megfőtt szeleteket! Készítsünk belőle majonézes, tejfölös salátát, vagy diós-mézeset, amelybe nyersen reszeljük a céklát.

Kapcsolódó
A téli gyógynövények verhetetlen párosa a cékla és a torma
Külön-külön is jótékony hatásúak, együtt pedig méginkább!

A cékla a természetgyógyászok szerint rákellenes hatóanyagokat tartalmaz, ezért a megelőzés érdekében javasolják nyersen és főzve a fogyasztását. Karotinoidokat, flavonoidokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nagy mennyiségben vasat tartalmaz. Javítja az ellenállóképességet, sőt, fiatalító hatású és a fogyókúrás étrendben is nagy szerepet kap. Talán nem is gondolnánk, de édes sütemény töltelékét is készíthetjük céklából, vagy piskótába is keverhetjük apróra vagdalva, vagy süthetünk ropogós cékla-chipset is.

A céklaleves nagy kedvenc lehet, tormás galuskával pedig egészen izgalmas az összhang.

Céklaleves tormás galuskával

Hozzávalók a galuskához:

a leveshez: 8 dl húsleves vagy zöldségleves

a tálaláshoz:

Elkészítési idő: 50 perc

Halmos Mónika/ Rózsakunyhó

Elkészítése

Szerző: Halmos Mónika, fitoterapeuta, az ehető virágok szakértője

További receptek a Rózsakunyhó oldalán találhatók.

Kapcsolódó
Ízletes vitaminbomba a céklás-répás zöldsaláta
Önmagában is finom, sültek mellé pedig mennyei.