Lassan itt a tavasz, ilyenkor pedig megkívánjuk a könnyebb finomságokat. Bár még nincs itt a szezonja a friss paradicsomnak, de ez az izraeli lecsóféleség pont azért jó, mert konzervből készítve is nagyon finom. Ők reggelire fogyasztják, de mi máskor is elkészíthetjük. Az autentikus shakshuka-ínyencek finom kenyérrel mártogatják ki a vaslábasból, amiben készült.
Sok ínyenc állítja, hogy a shakshuka a magyar lecsó méltó vetélytársa.
Két fontos szabálya van a shakshuka fogyasztásának. Először is öntöttvas serpenyőben kell tálalni a hiteles megjelenés érdekében, másodszor pedig kenyérrel kell kitunkolni a szószt
– írja a Tourist Israel, akiktől a hiteles recept is származik.
Hozzávalók 2-4 személyre (étvágytól függően):
- 40 dkg hámozott paradicsom konzerv
- 2 db paradicsom
- 4 db tojás
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál piros csilipaprika-por (Erős Pista is jó helyette)
- só, bors
- olaj
- zöld petrezselyem vagy koriander
- Az apróra vágott hagymát és fokhagymát dinszteljük üvegesre az olajon (egy vas serpenyőben vagy lábasban).
- Adjuk hozzá a felkockázott vagy csíkokra vágott paprikát, pároljuk meg félig.
- Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és a felkockázott paradicsomot, majd fűszerezzük.
- 15-20 perc alatt főzzük jól össze a lecsót.
- Egy kanállal formázzunk bele négy mélyedést, és üssük bele a tojásokat, a tetejüket picit sózzuk meg.
- Fedjük le, és főzzük a tojást ízlés szerinti keménységűre.
- Szórjuk meg a tetejét apróra vágott koriander- vagy petrezselyemzölddel.
- Tálaljuk friss kenyérrel vagy pirítóssal.
Jó étvágyat kívánunk!