Ha valaki meghallja a grillezés szót, elsőként valószínűleg a különböző húsokra gondol. Pedig a kertben sütött menük ennél jóval sokszínűbb is lehet. A grillrácson rengeteg zöldséget el lehet készíteni, amiket sokféleképpen ízesíthetünk vagy párosíthatunk más finomságokkal. Például, ha igazán fenséges étkezésre vágyunk, egy kis baconnel, sajttal, tenger gyümölcseivel is gazdagíthatjuk a grillmenüt.
Már mutatjuk is, milyen zöldségeket érdemes egy grillparti alkalmával bevetnünk.
De mielőtt így tennénk, néhány alapszabály a zöldségek grillezéséről.
Ahogy a húsoknál, így itt is a mosással és szeleteléssel kezdődik a munka. Néhány zöldség (paradicsom, gomba) viszonylag rövidebb idő alatt kész van, másokhoz (padlizsán) már több időt kell szánni. Ellentétben a húsokkal, a zöldségeket nem kell sokáig pácolni, elég nekik 10-15 perc.
A pác alapja gyakran az olívaolaj, néhány csepp balzsamecettel, sóval, borssal vagy esetleg fűszerezett (például chilis) olaj. Ami a fűszerezést illeti, nyugodtan válassz erőteljesebb fűszereket, mint például a kakukkfüvet vagy a rozmaringot, de csak módjával.
A másik fontos különbség a húsok és a zöldségek grillezésénél, hogy a zöldségek sokkal szélesebb skálán mozognak, mármint ami a grillezési idejüket illeti.
A paprikának elég néhány perc, a krumplinak (amit alufóliába vagy a nagyobb szemeket vastag karikára vágva tekerve érdemes grillezni) már jóval több idő kell. A zöldségeket ne közvetlenül azután tegyük a grillrácsokra, amikor kivettük a hűtőből, hanem akkor, amikor valamennyire már felmelegedtek, így a zöldségek is korábban készülnek el, rövidebb idő alatt pedig kevesebbet veszítenek víztartalmukból, vagyis nem lesznek szárazok, rágósak.
- Az alufóliás megoldás: a koktélparadicsomokat is el lehet így készíteni, de nyársra is lehet fűzni a finomságokat, közéjük akár húsokat is tűzhetünk, hogy még finomabb legyen a végeredmény.
- A cukkini és a padlizsán is több nedvességet tart magában, ha héjával együtt sütjük, sőt, a cukkini esetében érdemes hosszában szeletelni és akár egy szelet baconnel szoros csigába tekerve grillezni.
- Például a padlizsán, amiről a többség egyből a padlizsánkrémre gondol, pedig grillezve is kifejezetten finom. Főként, ha például fokhagymával ízesítjük. A sárgarépa és a cukkini is helyet kaphat a grillrácson, előbbihez a kakukkfüvet, utóbbihoz bármilyen zöldfűszert ajánlunk társítani. A paprikát is lehet grillezni, itt azonban ügyelni kell, hogy ne tegyük túl forró rácsra, könnyen megéghet.
- Ahogy a padlizsán esetében, úgy a kukoricáról sem feltétlenül a grillezés jut az eszünkbe, pedig így is el lehet készíteni. Kis vajjal vagy baconbe tekerve is a rácsra tehetjük, a mi szívünkhöz inkább az utóbbi megoldás áll közel, de a vajas-fűszeres változatát is érdemes megkóstolni. Ha biztosra akarunk menni, a kukoricát vágjuk 5 cm-es karikákra és pár percig főzzük elő.
- A bacon nemcsak a kukoricához illik tökéletesen, ha a grillezni kívánt spárga köré tekerjük is isteni végeredményt kapunk. Ha pedig gombát grilleznél, azt is nyugodtan baconbe csavarhatod, a belsejét pedig sajttal és bazsalikommal, petrezselyemmel töltheted meg. És ha már sajt: az is tökéletesen mutat a grillrácsokon, mivel többféle, kifejezetten grillezéshez ajánlott sajt közül is lehet ma már válogatni, amik csak még finomabbak lesznek, ha baconbe burkolod őket.
Ha baconnel teszed teljessé a grillezést, lehetőség szerint olyat válassz, amiben sem ízfokozó, – sem térfogatnövelő-szerek nincsenek. Aki cukormentes baconre vágyik (hiszen a legtöbb baconben egyébként van cukor), a termék csomagolásán ne csak a cukor, hanem a dextróz és a maltodextrin szavakat is keresse, ugyanis valójában ezek is cukrok. A Gierlinger magas hústartalmú baconjei megfelelnek a fenti elvárásoknak, s már két évtizede látják el finom falatokkal a prémium finomságra vágyókat.