Otthon készült

Közelíti a lélektani határt a gombócos fagyi ára

pixabay
pixabay
Amíg 27 százalékos az áfakulcsa, addig olcsóbb aligha lesz.

Nem kímélte a cukrászdákat, fagyizókat sem az elmúlt két év, a 2022-es év azonban új válságokat hozott, írta a Pénzcentrum.

Kapcsolódó
900 forintba kerül a Balaton legdrágább fagyija
Jellemzően 300-400 forint körül mozog egy gömb fagylalt ára a balatoni cukrászdákban.

A rekordszintű élelmiszerinfláció, a forint gyengélkedése az euróval szemben, a munkaerőhiány és az energiaköltségek növekedése mind-mind hatással lesznek idén a fagyiárakra.

Jelenlegi szabályozásnál a tölcséres fagylaltot 27%-os áfával kell értékesíteni, ami indokolatlanul nagy terhet jelent a cukrászdák, fagylaltozók működésénél. Továbbra is próbáljuk elérni, hogy a helyben készült fagylalt, tölcsérben történő értékesítésnél is lehessen alkalmazni az 5%-os Áfakulcsot. Ez segítené a szakmánk megmaradását és azt is, hogy a fagylalt ára ne szálljon az egekbe

– nyilatkozta a portálnak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

A kedvezőtlen körülmények miatt idén nagyobb áremelés tapasztalható a fagylalt árában is, amíg tavaly 300-350 Ft körül volt a legtöbb helyen egy gombóc ára, idén az átlagos ár valahol 400-450 Ft körül van.

Ez már közelíti a lélektani határt, de nem nagyon van más választási lehetőségük a cukrászoknak, amíg 27%-os áfakulccsal kell értékesíteniük

– hangsúlyozta a szakember, hozzáfűzve: idén is megválasztják az Év Fagylaltját, valamint az országjáró fagylalt-roadshowt és a fagylaltfesztivált is megtartják.

Kapcsolódó
Országos kuriózumnak számít a kékkúti kecskefagyi
Krémesebbnek lehet érezni a tehéntejből készült fagyinál, és ízesebb is a kecskék táplálkozása miatt. 
Olvasói sztorik