Bár gyümölcsszezont említettünk, az eper valójában nem is gyümölcs, hanem a virág vízzel telt magbugája.
Sőt, még csak nem is eper, szakmai megnevezése szamóca.
Bár csábítók a hatalmas szemek, sokszor a kisebb darabok sokkal ízletesebbek. Szagolgassunk, ha az illata jó, az ízével sem lehet sok probléma.
Sajnos, nem sokáig áll el, hűtőben zárt dobozban maximum 3-4 napig tárolhatjuk, de fogyasztás előtt vegyük ki és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, úgy finomabb lesz.
Az epret fagyaszthatjuk is (a szemeket nem egymáshoz érve egy tálcán fagyasszuk le, majd zacskózhatjuk), aszalhatjuk (napon, tűz felett vagy aszalógépben), kandírozhatjuk, de készülhet belőle lekvár, befőtt, szörp vagy pálinka is.
A napi C-vitamin-adagot (60 mg) már 10 dkg eper fedezi, de E-vitaminban is gazdag, és antioxidáns hatása miatt segít megelőzni az öregedést. Nagyobb mennyiségű eper fogyasztása tisztítja a szervezetet és a vért, ideális tápanyag-összetételének köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, az agyérelmeszesedés, illetve a tumoros betegségek esélyét.
A jó tulajdonságai ellenére vigyázni kell vele, apró magvai az arra allergiásoknak gondokat okozhatnak: haspuffadást, kiütéseket, szájüregi viszketést, ajakduzzanatot. Kisbabáknak másfél éves korukig nem is javasolják ezt a gyümölcsöt.
Érdekességek az eperről
Az eper az egyetlen olyan gyümölcs, ami kívül viseli a magjait.
Az eper a rózsafélék családjába tartozik.
Belgiumban vagy egy epermúzeum, a Le Musée de la Fraise (The Strawberry Museum), amit teljes mértékben az epernek szenteltek.
Az ókori rómaiak gyógyhatást tulajdonítottak az epernek, sőt, egyenesen csodatévő gyümölcsnek tartották, amivel a depressziótól kezdve az ájuláson át a lázig, a vesekövekig, a rossz leheletig és a torokfájásig mindent kezeltek.
Franciaországban az eper afrodiziákumnak számít, így az ifjú házasokat az esküvői reggelijükön tejszínes édes eperlevessel kínálják.
3 mutatós epres sütemény recept
Epres mille feuille
Hozzávalók
1 csomag leveles tészta (sütőpapírra feltekert)
150 ml habtejszín
5 dkg porcukor
15 dkg mascarpone
15 dkg eper
Elkészítés
A leveles tésztát 12 db egyenlő téglalappá vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Villával néhány helyen megszúrkáljuk.
A tészta tetejére is teszünk egy sütőpapírt és egy tepsit nehezékként, hogy sülés közben ne emelkedjenek meg a lapok.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
A tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a vaníliát és a mascarponét is.
Habzsákba töltjük és a tésztalapokra kis halmokat nyomunk. Rakjuk tele felszeletelt eperrel. Ráhelyezünk egy másik lapot és arra is kis halmokat nyomunk. 2 vagy 3 emeletesre készítsük.
Epres sült túrótorta
Hozzávalók
24 cm-es tortaformához
50 dkg túró
3 db nagyobb tojás
1 ek kristálycukor
15 dkg porcukor
20 g vaníliás cukor
80 g főzős vaníliás pudingpor (vagy 8 dkg keményítő)
2 dl habtejszín
1 db citrom reszelt héja
50 dkg eper
1 ek étkezési keményítő
Elkészítés
Az epret tetszés szerint felvágjuk, megszórjuk egy evőkanál keményítővel és összekeverjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval és a kristálycukorral kemény habot verünk.
A habtejszínt szintén kemény habbá verjük.
A tojássárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Majd elkeverjük benne a túrót, reszelt citromhéjat, vaníliás pudingport.
Ezután először hozzáadjuk a keményre felvert tejszínhabot, és óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, egy keverőkanállal összekeverjük.
Majd szintén óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérje habot is.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a massza felét.
Erre kanalazzuk a keményítős epret, majd a maradék túrós masszát.
160 °C-ra előmelegített sütőben, légkeveréssel 55-60 perc alatt megsütjük.
A formában hagyjuk kihűlni, majd eperrel díszítjük.
Epres sajttorta
Hozzávalók
20 cm-es formához
Torta alapjához:
10 dkg vajas keksz
4 babapiskóta
5 dkg vaj
Krémhez:
10 dkg mascarpone
2 dl tejföl
20 dkg porcukor
1 tk vaníliaaroma
reszelt citromhéj
fél citrom leve
1 tojás
Epres öntet:
50 dkg eper
fél citrom leve
1 csomag vaníliás cukor
porcukor
1 ek keményítő
Elkészítés
A kekszet és babapiskótát ledaráljuk vagy összemorzsoljuk és a felolvasztott vajjal elkeverjük.
A tortaformát kibéleljük sütőpapírral és a kekszmasszát alaposan belenyomkodjuk.
A mascarponét a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével és a vaníliaaromával simára keverjük. Ezután hozzákeverjük a tejfölt és az egész tojást is.
Ezt a krémet a kekszes alapra öntjük, a tetejét elsimítjuk.
150 °C-ra előmelegített sütőben, légkeveréses módban 30-35 percig sütjük. Ha a teteje már kezd egy kis színt kapni, ki lehet venni a sütőből.
Az epret botmixerrel pépesítjük, majd hozzákeverjük a citromlevet, a vaníliás cukrot és ízlés szerinti mennyiségű porcukrot (függ az eper édességétől és egyéni ízléstől). Állandó keverés mellett pár percig főzzük.
A keményítőt simára keverjük egy pici vízzel, majd állandó keverés mellett az eperhez öntjük, és sűrűbben folyósra besűrítjük vele.
A teljesen kihűlt torta tetejét eperszeletekkel díszítjük és rákanalazunk az öntetből.