Dübörög a bodzaszezon, kicsik is nagyok most gyűjtik be az illatos, tenyérnyi fehér virágokat, hogy anyukák és nagymamák szörpöt, dzsemet, különböző finomságokat készítsenek belőle.
Az isteni finom, hűsítő bodzaszörp sok háztartás kedvelt itala, de nem mindenki készíti egyformán. Vannak családi egyediségek, örökölt praktikák, egy kis csavar a receptben, ami pikánssá teszi az amúgy is isteni italt.
Karamellás bodzaszörp
- 6 liter víz
- 20-30 nagyobb bodzavirág
- 5 kilogramm cukor
- 4-5 darab citrom karikákra vágva
- 7 dekagramm citromsav, de ha savanyúbban szereti valaki mehet a 10 dekagramm is
- 1 kávéskanál nárium-benzoát vagy egy csomag bodzaszörp tartósító
5 liter vizet felforralunk, belekeverjük a 4,5 kilogramm cukrot. A maradék fél kiló cukrot karamellizáljuk egy másik edényben és ráöntjük hidegen az egy liter vizet, majd feloldjuk benne a megkeményedett cukrot. Beleöntjük a feloldódott karamellizált cukros szirupot a forrásban lévő másik sziruphoz, majd teljesen felforraljuk őket együtt.
Ha felforrt a szirupunk, akkor levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük, ekkor keverjük bele a citromsavat és a tartósítót. Ezek után beletöltjük üvegekbe és beletesszük a szár nélküli bodzavirágokat (a virágokat nem szabad megmosni, mert leázik a virágpor róluk, de a citromokat karikázás előtt alaposan meg kell mosni), majd beletesszük a citromkarikákat is.
Lefedjük az üvegeket és hűtőben vagy hűvös helyen 4-5 napot állni hagyjuk őket, fontos hogy gyakran keverve legyenek!
Ha letelt a 4-5 nap, akkor alaposan kimosott üvegekbe sűrű szűrőn átszűrjük a szörpöt és lezárjuk azt. A kiszedegetett bodzavirágokat kinyomkodjuk, ami kijött belőlük, azt is le lehet szűrni gyorsfogyasztásra.
A kiázott citromkarikákat el lehet tenni a fagyasztóba, jégkocka helyett nyáron remekül használhatók.