Otthon készült

Eredetvédelmet kap a tihanyi levendulaolaj

mti/ Bodnár Boglárka
mti/ Bodnár Boglárka
Ideális esetben még ebben az évben forgalomba kerülhet a saját logóval ellátott új termék.

Több szervezet bevonásával megalakult a Tihanyi Levendula Tanács. A cél egy új brand, a tihanyi levendulaolaj létrehozása, amely egy tisztán helyi termék, eredete ellenőrzött, minősége garantált, írta a Tihanyi Visszhang.

Kapcsolódó
Gyógyító energiák övezik az ókor óta Tihanyt
A település kelta múltjának is emléket állít egy most megjelent regény.

Az egyre inkább kaotikussá váló levendula-termék piacon egy átlátható forgalmazású, Tihany nevét méltán viselő készítmény előállítását az önkormányzat is támogatja, néhány helyi termelő pedig már jelezte: szívesen csatlakozik a kezdeményezéshez. Ideális esetben még ebben az évben forgalomba kerülhet a saját logóval ellátott új termék.

A védjeggyel ellátott tihanyi levendulaolaj csak Tihanyban termelt és a településen feldolgozott levendulából készülhetne. A kritériumoknak megfelelő termelők egy évig használhatnák termékükön az eredetiséget jelölő logót. A készítmények ellenőrzött, szervezett formában kerülnének az árusítóhelyekre, így a félszigetnek végre lenne egy hiteles brandje.

Az önkormányzat elkötelezett abban, hogy támogassa egy hiteles, helyi termék létrejöttét

– vélekedett Tósoki Imre polgármester, aki emlékeztetett rá, hogy a levendula hozzátartozik a település kultúrtörténetéhez, amelyhez már nemcsak Bittera Gyula százéves ültetvényei, hanem az elmúlt tíz-húsz év törekvései is hozzájárulnak.

Tihany országosan ismert levendulatermesztő hely lett az utóbbi évtizedben. Megépítették a Levendula Látogató Központot, elindították a Szedd magad akciót, felélesztették a Bittera Gyula 1920-as ültetvényeivel kezdődő hagyományt.

Kapcsolódó
Így készül a sörben sült kemencés csülök Tihanyban
Gasztroutazás a vidék és a nagymamák ízeihez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik