Otthon készült

Felturbózhatják házi cukrászatunkat a sütőtökös ínyencségek

A sütőtök, a dió és a fahéj mellé egy csipetnyi kreativitás is szükséges.

Halloween lecsengett, de még hetekig eltart a sütötökszezon. Ebben az évszakban izgalmasabbnál izgalmasabb sütőtökös ételekkel könnyedén feldobhatjuk házi gasztronómiai kínálatunkat. Nemcsak a sós ízek kedvelőinek kedveskedhetünk a tökkel, bár egy illatos sütőtök krémleves szalonnapörccel, pirított tökmaggal vagy kenyérkockával kiváló fogás az asztalon. Az kétségtelen, hogy a sütőtök darabokat az édesszájúak akácmézzel megcsorgatva fogyasztják.

A tökrajongóknak a tepsiben sült tök és a muffin mellett újabb meglepetéssel is szolgálhatunk: a sütőtökös keksz szalámi és a sütőtökös-diós fahéjas kalács eszményi csemege lehet az egész családnak. A darált keksszel és tökpürével megbolondított kókuszos rudat egyszerűen elkészíthetjük, a különleges tökös kalács megalkotása viszont már több gyakorlatot igényel.

Sütőtökös keksz szalámi

Hozzávalók:

30 dkg sült sütőtök nagyobb méretű, tömörebb húsú tökből, hogy ne legyen túl nedves

30 dkg darált háztartási keksz, ízlés szerint

2-3 evőkanál méz

1 teáskanál őrölt fahéj

kókuszreszelék (hempergetéshez)

Elkészítése:

A mosott tök belsejét kiszedjük és előmelegített sütőben barnára sütjük. Miután kivettük a sütőből és kihűlt, pürésítjük. Összekeverjük a darált keksszel, akkor jó az állaga, ha szilárdabb. A masszát fahéjjal és mézzel ízesítjük. A masszából rudat formálunk, fóliába tekerjük és a hűtőbe tesszük. Másnap, miután megszilárdult, levesszük az alufóliát és megforgatjuk a kókuszreszelékben. Szeletekre vágva tálaljuk.

Sütőtökös-diós-fahéjas kalács

A sütőtökös-diós-fahéjas kalács elkészítése bonyolultabb, mint a keksz szalámié.

Hozzávalók:

A tésztához:

320 g finomliszt

40 ml tej

1 nagyobb méretű tojás

75 g puha vaj

fél evőkanál instant élesztő, vagy 25 gramm friss élesztő

100 g sütőtökpüré

1 teáskanál só

2 evőkanál cukor

A töltelékhez:

80 gramm vaj

1 teáskanál őrölt fahéj

130 gramm nádcukor

120 gramm durvára vágott dió

1 teáskanál őrölt fahéj

egy tojás a kalács kenéséhez

Elkészítése:

Keverjük össze a tojást, a tejet, és a sütőtökpürét. Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. A puha vajat kisebb kockákban hozzáadjuk a tésztához. Rugalmas tésztává dagasztjuk. Ha ragadós a tészta, adjunk még hozzá egy kis lisztet. Ezután hagyjuk duplájára kelni egy letakart edényben.

Miután megkelt a tészta, kb 30-szor 40 centiméteres téglalappá nyújtjuk. Olvasztott vajjal megkenjük és a cukorral elkevert fahéjjal egyenletesen megszórjuk. Végül darált dióval borítjuk. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, és a tekercset hosszában félbevágjuk. Összetekerve kalácsot formázunk belőle, és a tojással vékonyan megkenjük.

Sütőpapírral bélelt tepsiben vagy cserépedényben 180 fokra előmelegített sütőben, kb 30 perc alatt készre sütjük. Ha a gőzben sütést tartjuk szem előtt, akkor jobb cserépedényben elkészíteni. A sütés végén, vigyázva, hogy ne égjen meg a kalács teteje, fedő nélkül 10 percig még süssük a finomságot.

Jó tanács: Mindkét tökös ételből érdemes mindjárt két-két darabot készíteni, mert tapasztalat, hogy az édesszájúak rövid idő alatt bepuszilják.

fotók: Tóth A. Péter

Kapcsolódó
3 mennyei sütőtökös recept a levestől a desszertig
Az őszi-téli szezon kedvence a sütőtök.
Olvasói sztorik