Otthon készült vasárnapi ebéd

Ha túl büdös a pálpusztai, rántsuk ki

Ha Ön sajtimádó és szeret kísérletezgetni, akkor mindenképp görgessen lejjebb és nézze meg ezt a négy plusz egy különleges rántott sajtot.

Számomra a rántott sajt egy olyan étel, amit szinte minden formájában szeretek. Akkor is, ha kifolyt, ha nyúlik, ha áfonyalekvárral kell enni és még hidegen is lekapom a tányér sarkáról… ha marad, mert a család női szekciója (a vegán vándor kivételével) általában meg szokott előzni.

Viszont azt tapasztaltam, hogy a trappista és a camembert sajtokon kívül nemigen lehet találkozni más típusú finomsággal. Miért nem… vagyis miért ne próbáljak ki én más utakat? Ez akkor jutott eszembe, mikor a piacról hazaérkezve bepakoltam a hűtőbe a kistermelőtől vett ricottát, a paranyicát és egy pálpusztait. A nagyüzemi háromszög sajtot pedig már direkt e projekt keretében tettem a kosárba az egyik üzletláncban.

De mielőtt az egyes sajtok kirántásának és kóstolásának élményeiről írnék, megosztok egy praktikát, amit Mészi szakács videójából tanultam. Ő az első panírozás után hagyja megszáradni a tojásos prézlit a sajton és csak utána következik a második panírréteg. Tehát hagyjuk pihenni a panírozott sajtokat 20-30 percig, utána vigyük fel rá az újabb tojás és panír takarót. Nekem bevált, sokkal kevésbé folytak ki a sajtok, nyolcból egy vagy kettő és azok is alig.

Kezdjük az üzemi sajttal, mert bevallom, ezt már egyszer próbáltam… és bevált:

Rántott háromszögsajt

Az íze valójában ugyan az marad és az állaga is csak egy kicsit folyósabb és jót tesz neki, hogy meleg. És persze nagyon vagány a tányéron a háromszög forma. Ráadásul épp egy falat az egész, és érdemes megfürdetni tartármártásban.

Rántott pálpusztai

Ez már egy izgalmas történet. A pálpusztai egy megosztó sajt, olyasmi, mint a pörköltek világában a pacal: valaki vagy rajong érte vagy teljesen elutasítja.

A pálpusztai sajt tehéntejből készült, sózott, oltós alvasztású, rúzsflórával érő, lágy, zsíros sajt és a rúzsflórának köszönhetően híres jellegzetesen erős, pikáns, enyhén ammóniás, orrfacsaró bukéjáról. Az íze viszont nagyon karakteres és a penészes sajtok világában egy különleges csemegének számít. Leginkább langyos pirítósra kenve okoz mindig emlékezetes ízélményt.

Mivel tömény, egy igazi ízbomba, kicsit féltem, hogy milyen lesz késsel, villával falatozni, de nekem bevált. Olyasmi élmény, mint a rántott camembert, viszont ezt érdemes vékonyan szelni és a legjobb köret hozzá a krokett vagy a röszti, amire hasonlóan lehet rákenni, mint a pirítósra. És bár én nem próbáltam, de szerintem ennek a sajtnak is jól állhat az áfonya lekvár.

És ami még egy kis adalék az érzékeny orrúaknak, hogy a bundázott pálpusztainak nincs szaga, a paníron belül marad.

Rántott parenyica

Ez a típus a füstölt sajt jellegzetes jegyeit adja vissza, kevésbé folyik, viszont ha jó minőségű a parenyicánk és nem az ömlesztett sajtból készült utánzat, akkor kicsit megnyílik panírozás közben és ez külön jót tesz az állagának. Nem tépkedni kell, ahogy azt e sajtfajtánál megszoktuk, hanem korong alakúra vágjuk fel. Nekem négy darab sikerült.

Rántott ricotta

Figyelem! Nem a poharas, kenhető, nagyüzemi fajtával végeztem a kísérletet, hanem egy kézműves sajtkészítőnél vásároltam a piacon és vákuum csomagolásban volt olyan kisebb-nagyobb darabokban, mint a kis kövek egy bakonyi szurdok alján.

A ricotta nem túró! Abból a savóból készül, ami a sajtkészítésnél megmarad, ezt melegítik újra és lecsepegtetik. Mivel erősen semleges, jellegtelen az íze, fűszerezzük bátran. Én sóztam, borsoztam, de ha tehetném még egyszer megsóznám…

Az állaga ennek a sajtnak maradt szinte ugyan olyan, mint kirántás előtt, csak langyos lett és bundás.

Gombával töltött rántottsajt

Ez a cikkhez készülődő konyhai sürgés-forgás közben jutott eszembe, mint ötödik elem. Gyermekkoromban, Szegeden, a Fasor vendéglőbe havonta egyszer elmentünk a családdal ebédelni. A nyolcvanas évekről beszélünk, amikor még nemigen volt a két magyar adón kívül más a tévében, ebben a vendéglőben azonban volt egy videomagnó, amin egész hétvégén mentek a filmek. Én leginkább ezért vártam a havi egy éttermi kalandot és a velővel töltött rántottsajt miatt. Mai napig nem tudom, hogyan lehet ezt elkészíteni, de ott, akkor megtörtént és a kedvenc ételeim egyike volt, azóta se láttam sehol.

Ezért gondoltam, hogy most kipróbálom a töltött rántott sajtot is, gombát pirítottam le hagymán tölteléknek.

Spoiler: sikerült! De iszonyatosan nagy macera az egész. Két módszert próbáltam: egyszerűen csak összefektettem két sajtszeletet és fogpiszkálóval összetűztem a másik töltött sajtot.

Az első verzió sokkal jobban fogyasztható és ez sem folyik ki, ahogy fogpiszkálós haverja sem, utóbbinál azonban vigyázni kell, hogy fektetve szúrjuk át és ne bújtassuk vissza, mert eltörik a sajt.

A panírozásnál nagyon oda kell figyelni, lassan forgatni és közben a villával ügyeskedni, hogy ne csússzon el egymáson a két réteg. A második réteg panírozása már egyszerűbb, itt azonban én a megmaradt réseket oldalt külön betömködtem tojás-panír javítóanyaggal.

Forró olajban, hirtelen kell kisütni, oldalanként alig egy perc elég, ha nem kezd szivárogni a sajt, akkor lehet tovább is, aki még barnábbra szeretné a bundáját. Akinek van türelme és ideje a rántott sajt alapvetően egyszerű világában egy kicsit nehezített, de izgalmas pályán utazgatni, annak ez a 4+1 forma egy igazi vasárnapi kalandozás lehet.

Kapcsolódó
Ropogós sajtgolyó, amiből soha nem folyik ki a sajt
Rántott sajt helyett íme egy könnyebben elkészíthető alternatíva.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik