Virágzó vidékünk

Világrekord lett a leghosszabb palóc lakodalmas menet

A Palócföld hagyományait és kulturális kincseit mutatták be - világrekorddal.

Augusztus 5-7. között szervezték meg a palócok rangos rendezvényét, amelyen nyolcvanhat település képviseltette magát. A Nógrád megyei Bátonyterenyén rendezett fesztiválon az anyaországiakon kívül huszonnyolc felvidéki és egy délvidéki településről érkeztek a résztvevők.

A IV. Palóc Világtalálkozót a Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület és Bátonyterenye önkormányzata rendezte, melynek helyszíne a  helyi Gyürky-Solymossy Kastélypark volt. Az eseményen a palóc viseletet, népdalokat, néptáncokat éppúgy bemutatták, mint a gasztronómiát és a palóc lakodalmast is.

Fotó: Pethő Piroska
Fotó: Pethő Piroska
Fotó: Zagyi Gábor
Fotó: Zagyi Gábor
Fotó: Zsakai Lászlóné
Fotó: Zsakai Lászlóné
Fotó: Szeberényi András
Fotó: Szeberényi András

A három nap alatt csaknem ötven egyéni előadó, 21 néptáncegyüttes, ötven népi énekcsoport, népdalkör és kórus, 15 népi zenekar, és egy tucat népmesemondó szórakoztatta a közönséget.

 A palócok földjén a határon túli Felvidéket és négy hazai megyét – Pest megye keleti részét, Nógrád és Heves megyét, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részét – értenek. E mellett a délvidéki, jelenleg Szerbiához tartozó Kupuszina települést, mely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.

A bátonyterenyei világtalálkozón világrekordot állítottak fel a leghosszabb lakodalmas menet kategóriában

A kisterenyei Gyürky Solymossy-kastély parkját megkerülve, a főkapun több mint hétszázan érkeztek meg népviseletben a palóc lakodalomra a nagyszínpadhoz. Ezzel a palócok bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe, felállítva a leghosszabb lakodalmas menet világcsúcsát – írja a Felvidék.ma.

Galéria

A palócok rangos rendezvényén nyolcvanhat település képviseltette magát

Az anyaországiakon kívül huszonnyolc felvidéki és egy délvidéki településről érkeztek a résztvevők.

„Az idei találkozó, ahogy végignézünk az ittlevő embereken, azt mondhatom, hogy felülmúlja az eddigieket. Nagyon örülünk, hogy még több palóc ember fogadta el meghívásunkat. Feltétlenül elégedettek vagyunk, és boldogok, mert érezzük, ezzel a rendezvénnyel a palócság önbecsülése továbberősödik, és összefogásra tudjuk buzdítani őket. Azt tudom mondani, hogy az a kapcsolat, amit szétvágtak, most összekötődik“ – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Kovács László, a Tar Lőrincz Egyesület elnöke.

Fotó: Folk LC
Fotó: Folk LC

A világtalálkozón Szeder Fábián-díjat adnak a palócságért sokat tévő alkotóknak, művészeknek, tevékeny embereknek. Az 1784-ben Csábon (Felvidék) született Szeder Fábián János bencés áldozópap és tanár széleskörű irodalmi tevékenységet folytatott, Tudományos Gyűjtemény pályázatára népismereti tanulmányt írt a palócokról, amely a szakirányú magyar néprajzi érdeklődés egyik elindítója lett.

Fotó: Pethő Piroska
Fotó: Pethő Piroska

A rendezvényen több program is zajlott párhuzamosan, illetve folyamatos volt a vendégek fellépése. A jurtafaluban előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők, a gyerekeket népi játékok várták, a kézművesség, illetve a népművészet kedvelői pedig a kézművesvásár és a kiállítások darabjaiban gyönyörködhettek. Idén különlegesség volt a Palócok fája, és nem maradtak el a tájegység kedvenc palóc ételei sem.

Fotó:Zagyi Gábor
Fotó:Zagyi Gábor
Fotó:Zagyi Gábor
Fotó:Zagyi Gábor
Fotó:Zagyi Gábor
Fotó:Zagyi Gábor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik