Virágzó vidékünk

Több vidéki település “kinyitott”, a Balatonnál tartanak a járvány berobbanásától

A biztonsági előírások betartása mindenütt elsődleges szempont.

A koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket betartva több vidéki településen már újranyithatnak szabadidőközpontok, parkok, de a biztonsági előírások továbbra is érvényesek, sok helyen a hétvégén is lesznek még korlátozások kirándulóhelyeken, írta az MTI.

Mától újra nyitva van a Demjéni Termálfürdő
Három kültéri, gyógyvizes medence várja a fürdőzni vágyókat.

A Csongrád megyei Makón szombaton nyit a Maros-parti Kalandparton a strand és a központi büfé, a szabadtéri játékok azonban még nem használhatók. Makón május 18-án nyit meg a Hagymatikum gyógyfürdő, a kültéri medencéket legfeljebb ötszázan használhatják majd egy időben.

Újra várja a vendégeket a Lombkorona sétány is, de a látogatóknak több járványügyi óvintézkedést be kell tartaniuk, így kötelező a szájmaszk viselése és a bejáratnál elhelyezett fertőtlenítő használata

– közölte Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Hódmezővásárhelyen a kedden megnyitott Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszodában “idősávokat” jelöltek ki: a 65 év felettiek 9 és 12 óra között használhatják a kültéri medencéket, a fiatalabbak ezt megelőzően és délután úszhatnak.

A Szentesi Sport- és Üdülőközpont 25 méteres kültéri medencéjét szerdától használhatják az úszók. A termálvizes medencék még nem használhatók.

A hétfőn újranyitott Szegedi Vadasparkot a távolságtartásra vonatkozó előírások betartásával látogathatják a vendégek.

Ő Szonja, a Szegedi Vadaspark újszülött fehér oroszlánja
Ez a fajta Afrika egyik legtitokzatosabb állata.

Szombathelyen szerdán megnyíltak a rekreációs övezetek – Csónakázó-tó, sportliget, emlékmű – közelében lévő parkolók, ezután az autóval érkezők is látogathatják ezeket a helyszíneket. Pénteken megnyitják a játszótereket is, ahol tájékoztató táblákon ismertetik a járvány idején is biztonságos használatukat. Szombathelyen várhatóan május 13-ától valamennyi óvodában és bölcsődében tartanak ügyeletet, ötös csoportokban foglalkoznak majd a gyerekekkel.

Tatabányán a hétvégén már látogatható a Turul-emlékmű, és nem lesz lezárva a Tatára vezető kerékpárút, valamint az óvárosi liget sem.

Tatán szintén feloldják a lezárásokat, amelyek az Öreg-tó partját, az Angolkertet, a várat és az Esterházy-kastély környékét érintették.

Fizetős strandja lesz a tatai Öreg-tónak
Eddig csak illegálisan lehetett fürdeni a tóban, de a tervek szerint egy hivatalos strandot épít majd az önkormányzat.

Somogy megyében a Marcali Városi Fürdő és Szabadidőközpont megkezdte a nyitáshoz szükséges előkészületeket. A honlapjukon azt írták, hogy vendégeket csak a kormányzati részletszabályok ismeretében fogadnak. Úgy vélik, három-négy hét még biztosan kell ahhoz, hogy a fürdőzni vágyók használhassák a létesítményeket.

A szintén Somogy megyei Patcán szombaton megnyitják a Katica Tanya Élményközpontot, de a beltéri egységekben csak az áthaladást engedélyezik, fizetni pedig kizárólag bankkártyával vagy Katica-kártyával lehet.

Győr-Moson-Sopron megyében a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. fertőtlenítette a soproni parkerdőben az összes szabadtéri játszóterét és a kilátókat, így ismét látogathatók. A Károly-kilátó és a Kőhalmy Vadászati Múzeum azonban továbbra is zárva marad.

A székesfehérvári központtal működő VADEX Mezőföldi Zrt. péntektől újra megnyitja Fejér megyei szabadtéri közjóléti létesítményeit, vadasparkját és kilátóit.

Ismét látogatható lesz a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark, a Bence-hegyi kilátó, a Gaja-völgyi Tájcentrum a Károlyi-kilátóval együtt, valamint a Soponyai Ökoturisztikai Központ

– közölte a társaság a honlapján.

A nem szabadtéri létesítmények, múzeumok, azaz a fehérvárcsurgói Bársony-ház, a soponyai Erdészeti-Vadászati Múzeum és a sukorói tájház – beleértve a halászati múzeumot – továbbra is zárva tartanak.

Szombattól újra látogatható a hévízi tófürdő – közölte honlapján a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az intézmény tájékoztatása szerint egyelőre csak a szabadtéri részleg nyit ki.

Több ezer facsemetével védik a világhírű gyógytavat Hévízen
Hévízi iskolások segítségével folytatódott a Hévizi-tó körüli erdő rekonstrukciója.

A koronavírus-járvány okozta helyzetben a pécsi Csorba Győző Könyvtár új szolgáltatást indított: szerdától néhány száz forintért heti egyszer házhoz viszik a kikölcsönzött könyveket a beiratkozott olvasóknak.

A Pécsi Egyházmegye szombaton online módon igyekszik pótolni a máriagyűdi gyalogos zarándoklatot. Az egyházmegye YouTube csatornáján egész napos élő adással jelentkeznek Máriagyűdről.

Lombár Gábor, az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke elmondta, hogy több tóparti önkormányzat vezetőjéhez hasonlóan Balatonfenyves polgármestereként ő is korainak tartja az enyhítő intézkedések bevezetését. Tudomásul vették a kormány iránymutatást, és többé-kevésbé megnyitották közterületeik zömét, de az üdülőrégió lakosságának átlagéletkora magas, akikre nézve nagyobb kockázatot jelent a beinduló turizmus.

Nem bírták tovább a bezártságot: meglovagolták a szörfösök a Balatont
Vasárnap közel százan hódoltak kedvenc időtöltésüknek Siófokon.

A sonline.hu portálnak nyilatkozó Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere arról számolt be, hogy megélénkült a forgalom a főváros felől. Félő, hogy a járvány “be fog robbanni a Balaton környékén” – fogalmazott.

Balatonfüreden pénteken megnyitották a strandokat, parkolókat, zöldterületeket, szombattól a játszóterek is használhatók.

Tihanyban is kinyitnak a strandok, de csak a kijelölt, központi parkolókban lehet autóval megállni.

Keszthelyen a hétvégén már lehet sétálni, kutyát sétáltatni, kerékpározni és horgászni a Balaton-parton, de a sétányként is használható strandok még nem látogathatók

A pécsiek körében legkedveltebb üdülőhelyen, Orfűn kinyitott több büfé, kerékpár- és sporteszközkölcsönző, de minden látogatót a biztonsági előírások betartására kérnek.

Így tündökölt régen, és ilyen ma a gyógyvizéről híres Sóstó
A tó gyógyító vizét már Mátyás király korában ismerték.

Nyíregyházán péntektől újra látogatható a Sóstói Múzeumfalu és az állatpark, részlegesen megnyitják majd a sóstógyógyfürdői Tófürdőt és a Parkfürdőt is, a fedett fürdők azonban zárva maradnak.

Debrecenben a hétvégétől újra birtokba vehetik az emberek a Nagyerdő teljes területét. Megnyitják a Békás-tó környékét és a város legnagyobb játszóterét, az Ötholdas Pagonyt, és ezen a hévégén fogad először látogatókat az ország egyetlen vidámparkja a Nagyerdőben. Látogatható a helyi állatkert is.

Bekerült Európa 20 legszebb úti célja közé a Hortobágy
Olyan területekkel osztozik a rangsorban, mint a Loire-völgye, a Bohinji-tó, a Susak-sziget vagy a Bajor-erdő Nemzeti Park.

Hortobágyon pénteken újranyitották a Kilenclyukú híd melletti nagycsárdát, a pusztai állatkertet, és ismét látogatható a mátai ménes, de 65 éven felüliek és csoportok továbbra sem mehetnek ezekre a helyszínekre, a pusztai fogatozáson pedig szájmaszkot kell viselni.

Szarvason az arborétum és a Mini Magyarország Makettpark is látogatható.

Kiemelt képünkön a hévízi-tófürdő – Fotó: Pixabay

Elmarad a júniusra tervezett Balaton-átúszás is
Az is kérdés, idén tudják-e új időpontban pótolni?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik