Virágzó vidékünk

Piros színű gigahalat fogtak a Balatonban

pecaverzum.hu
pecaverzum.hu
A kapitális méretű busa alatt 54 kilót nyomott a mérleg, a hossza pedig 135 centiméter volt.

Hatalmas, szokatlan színű busát fogott ki a Kis-Balatonból, a Zalavár felé tartó út mellett e hét szerdáján egy horgász, írta a  Telex. A portál a Pecaverzum bejegyzését elsőként vette észre, és azt írta, hogy a pirosló színű halon Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke is meglepődött.

Kapcsolódó
Hatalmas albínó busát fogtak az esztergomi horgásztóban
Feltételezések szerint három ilyen albínó busa él a horgásztóban, a legnagyobb 50 kilós lehet.

Élete első busáját fogta ki Csejtei Endre, aki soha nem is próbált busára horgászni, és nem is gondolta, hogy a Kis-Balatonban is él ez a halfaj.

A kapitális méretű busa alatt 54 kilót nyomott a mérleg, a hossza pedig 135 centiméter volt. Ez a hal fajában csúcsközeli példánynak számít.

A szerencsés horgász ruhástul ment be a vízbe a halért, amelynek a horog a szájába akadt, tehát a fogás szabályosnak minősül.

Viszonylag gyorsan kijött a hal, tíz percig fárasztottam, nagyon nagy ellenállást nem tanúsított. Ezen a szakaszon a vízpart olyan sekély, hogy megszákolni nem is tudtuk a busát, be kellett mennem érte a vízbe

– említette a horgász.

Gyerekkorom óta kijárok oda horgászni, mindenféle halat fogtam, de busát még soha. Ami számomra meglepő volt, hogy teljesen szabályosan, szájszélbe akadt, holott sokszor lehet hallani arról, hogy a busákat kívülről akasztják meg

– mondta Csejtei Endre.

Ennyire piros színű busát még soha nem láttam

– nyilatkozta Harka Ákos nyilatkozta a Pecaverzumnak, aki pedig már rengeteg különleges halat foghatott a kezében, és vehetett szemügyre fényképen is, hiszen a társasághoz heti szinten többször is küldenek be fotókat a pecások véleményezésre.

Harka szerint a busák nagyon könnyen bevérezhetnek, de ennyire extrém színű planktonevővel még egyszer sem találkozott.

A rikító piros busával kapcsolatban – amely a bevérzés ellenére egészségesnek és fogyaszthatónak tűnik – további elemzés szükséges, amelybe Harka Ákos bevon egy busaszakértőt is.

A busa invazív halnak számít, visszadobni nem lehet, ezért ezt a gigapéldányt sem engedték vissza a Balatonba.

Kapcsolódó
Halritkaságot találtak a Duna bajai szakaszán
A háromtüskés pikó jelenlétét eddig csak a Duna felső folyásához köthető helyen igazolták Magyarországon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik