Virágzó vidékünk

Üresen árválkodik a gemenci fekete gólyák híres fészke

Az egykori gólyacelebek: Tóbiás és sára. fotó: gemenc zrt./webkamera
Az egykori gólyacelebek: Tóbiás és sára. fotó: gemenc zrt./webkamera
Idén nem foglalta el az egykori "gólyacelebek" -Tóbiás és Sára - bekamerázott fészkét egy gólyapár sem.

A Gemenc Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően – webkamera segítségével – 2013-tól egy fekete gólya pár életébe pillanthatnak be az érdeklődők a gemenci Keselyűsben.

Kapcsolódó
Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban
A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

Tóbiás és Sára fészke éveken át a legnézettebb bekamerázott gólyafészkek közé tartozott az országban. 2019-ben a népszerű páros máig ismeretlen okból nem tért vissza a fészekbe, jött viszont helyettük két madár, akik költöttek is.

Tavaly az aszályos tavasz, a dunai árvíz hiánya Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében nehéz helyzetbe hozta a madárvilágot, így a fekete gólyákat is. A bekamerázott fészekben sorban pusztultak el a fiókák, sok madárbarát pedig nem tudta elfogadni és lelkileg feldolgozni a természet rendjének valóságát.

A nézői jelzések után az erdőgazdaság úgy döntött, hogy az internetes közvetítést megszünteti, ugyanakkor a szakemberek számára a természettudományos kutatást továbbra is biztosítja, a kamerák által közvetített képeket továbbra is rögzíti, és a legfontosabbakat nyilvánosságra hozza.

Idén ezért már csak a Gemenc Zrt. weboldalán közzétett információkból értesülhetnek a madárbarátok a bekamerázott fészekben történtekről.

Kapcsolódó
Csodás látványt nyújtanak halászat közben a fekete gólyák
A Tisza környékén bőven találnak csemegét.

Mint azt a Sokszínű vidék megírta, az első fekete gólya 2021. március 2-án reggel 7 óra 16 perckor landolt a bekamerázott fészekben, majd nem sokkal később elhagyta azt.

Március 19-ikétől hol berepült egy madár a fészekbe, majd szintén továbbált, hol heteken át üresen árválkodott a bekamerázott fészek, bár március 29-én egy seregély pihent meg a gólyák költőhelyén.

Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint legutóbb április 24-én észlelt fekete gólyát a webkamera a fészekben, de az is csak rövid ideig tartózkodott abban.

Szakértők szerint egy május eleji fészekfoglalást követően még van esély arra, hogy fel tudják nevelni a szokásosnál később kikelő fiókákat a szülők, ám a közzétett információk szerint jelenleg sincs lakója, Tóbiás és Sára továbbra is üresen árválkodik a gemenci erdő sűrűjében.

Ami ellenben a kamerás fészektől függetlenül jó hír, hogy az erdőgazdaság tájékoztatása szerint néhány száz méterre attól új fészket épített egy gólyapár.

Kapcsolódó
Madárcsoda: fekete gólya sétált Lillafüreden
Feltételezések szerint Garadna környékén fészkel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik