Virágzó vidékünk

A sziget, ahol Matula bácsi vert tanyát

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék
A Diás-sziget is az a hely, amit egyszer mindenkinek látni kell.

A Kis-Balaton Európai viszonylatban is kiemelkedően értékes vizes élőhelyünk. A Balatontól délnyugatra fekvő tájegység mocsaras, jelentősen ingadozó vízszintjéről nevezetes, napjaink fokozottan védett élőhelye.

Itt található a Diás-sziget, ahol a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kialakította a Fekete István Emlékhelyet és mellette Matula bácsi kunyhójának mását, ami a hajdani halászok, pákászok mindennapjaiba enged bepillantást.

A Diás-sziget csak vezetett túra keretén belül látogatható, amire a Kis-Balaton Látogatóközpontban lehet jelentkezni. A kiránduláson való részvétel saját gépkocsival vagy a Látogatóközpont autójával lehetséges. Az út nagyjából 3 kilométer, de már utazás közben is gyönyörködhetünk a tájban, az élővilágban.

Sokszínű Vidék

A kijelölt helyen megállva egy rövidebb séta következik, közben pedig sok érdekességet megtudhatunk a Kis-Balatonról, az élővilágról, a gyékényről, a nádról és a többi növényről, ha pedig szerencsénk van, megpillanthatjuk a békésen elúszó hattyúpárt, vagy a fejünk felett ellibbenő kócsagot.

Galéria
Sokszínű Vidék

A Diás-szigethez érve hallhatunk halfogási technikákról, megtudhatjuk mi az a vízidara, majd Fekete István emlékházába érve további számos érdekességet ismerhetünk meg.

Tudod, hogy néz ki az ökörszem? Mit tudsz a kárókatonáról? A vízi élővilágról? Vajon azt el tudod képzelni, milyen volt Fekete István dolgozószobája? Sok kérdés, amire mind megtudja a választ az, aki részt vesz a túrán.

Galéria
Sokszínű Vidék

A Matula kunyhót látva – ami egy 1950-ből származó fénykép alapján épült, és pontosan olyan, mint amilyennek az író megfestette – mindenkinek megelevenedik olvasmányélménye, miközben lábunk alatt érződik az ingovány és mindenhonnan hallatszik a vízivilág nesze. Megnézhetjük a mesterségesen kialakított denevérszállást, azt, hogyan oldották meg a közlekedést a mocsáros talajon és ha szerencsénk van még a lábunk mellett nesztelenül elhaladó siklót is megcsodálhatjuk.

Galéria
Sokszínű Vidék

A vezetett túra igazi élmény, amit még a gyerekek is szeretni fognak. A túra hossza igazán családbarát, kellemes, cseppet sem fárasztó séta, és pórázon még házi kedvenc is elvihető.

Kapcsolódó
Rejtőzködve bújik meg a Kis-Balaton picinyke szigete
A terület egy fahídon átsétálva közelíthető meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik