Virágzó vidékünk

Újra látogatható Békés megye ikonikus kastélya

Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/facebook
Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/facebook
A kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz és eklektikus stílusban.

Március 20-án  nyitja meg kapuit a Nemzeti Kastélyprogram keretében megújult és turisztikai vonzerővé fejlesztett szabadkígyósi Wenckheim-kastély, írta meg közösségi oldalán a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram.

Kapcsolódó
Tíz megújult kastélyt és várat nyitnak meg 2022-ben
Tavaly a leglátogatottabb létesítmény az újonnan megnyílt tatai Esterházy-kastély volt mintegy 55 ezer látogatóval.

A fejlesztés alapvető célja az évszázados múltra visszatekintő kastély és kastélypark építészeti-műszaki megerősítése, a turistafogadás feltételeinek javítása, valamint egyedi turisztikai profiljának kialakítása volt.

A projekt során felújításra került a kastély főépületének teljes földszintje, a pince egy része, a főlépcsőház és a kilátótorony, valamint a főépület közvetlen környezete. A felújított épületben kialakításra került egy interaktív családtörténeti kiállítás, melynek tematikája: „Vendégségben Wenckheiméknél”, valamint kávézó és ajándékbolt, a kastélyparkban pedig egy játszótér létesült.

Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/Facebook

A Békés megyei településen lévő kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz és eklektikus stílusban. A kortársak szerint a 19. század második felének egyik legszebb kastélya volt. Krisztina grófnő 1872-ben ment feleségül közeli rokonához, Wenckheim Frigyeshez, és mivel nem sikerült megvenni a gyulai Almásy-kastélyt, úgy döntöttek, hogy kígyósi birtokukon új rezidenciát emelnek.

A tervek elkészítését Ybl Miklósra bízták. Az építésznek olyan előképei voltak, mint a heidelbergi vár, a nürnbergi Pellerhaus és a francia 16. századi kastélyok. Wenckheim Krisztina a hagyomány szerint azt kérte tőle, hogy a kastélyon ne legyen semmi egyforma, de mégis harmonikus legyen.

A kastély tornya negyven méteres magasságba nyúlik, a tetején kilátóterasszal. A rezidenciát a kor legmodernebb technikai vívmányaival szerelték fel. Az épület körül gázlámpák világítottak.

Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/Facebook

A közelmúltban tartott helyszínbejárás során a kívül-belül újjászületett épületben helyet kapó „Vendégségben Wenckheiméknél” című kiállítás utolsó simításait is ellenőrizték.

Az élményalapú kiállítás célja, hogy különböző tevékenységek által maguk a látogatók is bevonásra kerüljenek, a hiteles – levéltári kutatásokon alapuló – ismeretanyag közérthető módon kerüljön átadásra az érdekességek mentén. A kiállítás azért kapta a „Vendégségben Wenckheiméknél” címet, mert a látogató olyan élménnyel gazdagodik a kastélyban, mintha a grófi család vendégeként járta volna be az épületet.

A kastély 2022. március 20., vasárnap 10 órától látogatható!

Kapcsolódó
Magányosan omladoznak a megmentőre váró kastélyok Somogyban
Becslések szerint a megyében lévő kétszáz kastély és kúria nagy része kihasználatlanul árválkodik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik