mti/ceglédi zsolt
Virágzó vidékünk

Tavaly a cívis város tarolt a vidéki ingatlanpiacon

A lakáspiaci tranzakciószámokat és a négyzetméterárakat tekintve is Debrecen az észak-alföldi régió listavezetője - közölte az Otthon Centrum az MTI-vel.

Az ingatlanközvetítő hálózat előzetes becslése szerint tavaly 154 ezer adásvétel történt az országban, ebből az észak-alföldi régió 15 százalékban részesedett.

A megyei jogú városok között Debrecenben köttetett a legtöbb adásvétel, a tranzakciószám majdnem elérte a 3400-at, a hajdúsági megyeszékhely megelőzte Szegedet és Miskolcot.

Debrecent a régióban a második legnagyobb város, Nyíregyháza követi 2300 adásvétellel, míg Szolnokon 1400 tranzakcióra számít az Otthon Centrum. A legnagyobb nem megyei jogú városokban – Törökszentmiklóson, Hajdúszoboszlón és Hajdúböszörményben – 360-380 adásvétel történt tavaly.

Kapcsolódó
Rakétaindító állomást is kialakítanak a debreceni élményfürdőben
A víz és a növényzet kombinációja révén úgy érezhetjük majd, mintha egy lakatlan zöld bolygóra érnénk.

Debrecen a térség legdrágább városa. A 23 megyei jogú várost összegző listán a debreceni négyzetméterár középértéke hagyományosan az első háromban van.

Az ingatlanközvetítő cég által értékesített téglalakások fajlagos ára a városban tavaly 531 ezer forint volt, a panellakások 445 ezer, a családi házak pedig négyzetméterenként 400 ezer forintba kerültek.

Az új építésű lakások piacán Debrecen a listavezető, a megyei jogú városok közül itt épül a legtöbb lakás és indul a legtöbb projekt. Az árak kilőttek, négyzetméterenként 918 ezer forintos középértéken kínálták az új lakásokat a fejlesztők, ami jóval magasabb, mint a 23 másik városban kialakult 643 ezer forintos átlagár.

A régió másik két nagyvárosát kicsivel átlag alatti négyzetméterárak jellemzik, a lakások esetében Nyíregyházán a tégla építésűeknél 355 ezer, a paneleknél 325 ezer forintba került átlagosan egy négyzetméter. Szolnok valamivel olcsóbb, 327 ezer és 280 ezer forint volt a két érték. A használt házak esetében viszont mindkét városban 265 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár.

A régió kisebb városaiban és községeiben a használt ház a meghatározó épületforma. A legtöbb településen 100-300 ezer forint közötti négyzetméterárak fordultak elő tavaly, de a Debrecen környéki településeken már 300-350 ezer forint körül alakult a fajlagos ár. (MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!