Virágzó vidékünk

Pünkösdkor kinyit a világörökségi falu felújított vára

facebook/hollókő, az élő falu
facebook/hollókő, az élő falu
Hollókőn jól megél együtt a palóc népi kultúra és a középkori lovagi élet. Pünkösdkor várnapokat rendeznek.

Hollókőn pünkösdkor nyílik meg újra a felújítás miatt csaknem két éve bezárt vár. Vasárnap és hétfőn várnapokat rendeznek a világörökségi Nógrád megyei faluban, ahol megelevenednek a régi pünkösdi népszokások, és az ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik, írta az MTI.

Kapcsolódó
Nyári szépségében tündököl a világörökségi Hollókő
Az Ófalu 67 védett, mesebeli házacskáját 1987 óta az UNESCO is jegyzi.

Pünkösd a húsvét és a karácsony mellett a kereszténység legnagyobb ünnepe, nagy becsben tartják a mélyen katolikus palócok is, és a húsvét mellett erre az ünnepre készülnek legjobban hollókőiek is.

Pünkösdkor megelevenednek a régi népszokások, az asszonyok felveszik legszebb viseleteiket, a fiúk pedig kiülnek a templomkertbe, hogy kiválasszák a maguknak való párt, és Hollókő is megválasztja saját pünkösdi királyát

– mondta Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

facebook/szabó csaba

Hollókőn jól megél együtt a palóc népi kultúra és a középkori lovagi élet. Pünkösdkor a rakott szoknyák mellett nemes urak és vitézek veszik birtokukba Hollókőt, akik bemutatják a végvári élet legizgalmasabb pillanatait.

Vasárnap az ófaluban a programok között lesz pünkösdi áldásosztás, néptáncoktatás, népzenei koncert, kézműves vásár, és nevezni lehet a Hollókő Pünkösdi Királya címre is, amelynek elnyeréséhez népi ügyességi feladatokat kell a legjobban teljesíteni. A pünkösd vasárnapi ingyenes rendezvényen az ófalu udvaraiban gasztronómiai ínyencségek is várják a falu lakóit és látogatóit

– közölte az ügyvezető igazgató.

A belépővel látogatható Pünkösdi Várnapokon vasárnap és hétfőn a frissen felújított Várban Szent László Vitézei tartanak fegyveres bemutatót, a zenészek pedig különböző időpontokban muzsikálnak a hollókői vár udvarán. Lehetőség lesz kipróbálni középkori fegyvereket és felpróbálni korabeli ruhákat.

Kapcsolódó
Zúzmarába öltözött és előbújt a felhők alól Hollókő vára
A világörökségi falu felújított erődje a száraz téli zimankóban is megmutatta szépségét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik