Virágzó vidékünk

Fokozottan figyeljünk az utakon, kezdődik az őzek násza

Pixabay
Pixabay
Kezdődik az őzek párosodási időszaka, most az autósoknak fokozottan kell figyelniük az utakon.

Ilyenkor az állatokban dolgoznak a hormonok és szinte csukott szemmel futnak, ráadásul többet is mozognak, mint máskor. Emiatt a közutakon is sűrűbben jelenhetnek meg, akár nappal is, ami fokozott figyelmet igényel az autósoktól, főként a táblával jelzett helyeken – írja a Délmagyar.

Kapcsolódó

Az őzállomány nagyságát hazánkban több mint 374 ezerre becsüli az Országos Vadászati Védegylet. Az üzekedési időszak idején történik a legtöbb gázolás, a 6500 vadelütésből több mint 5000 esetben őzeket ütnek el, jelentős részüket pont ilyenkor.

A balesetek egy része megelőzhető, ha óvatosan vezetnek az autósok. Az úttest közepe felé húzódva és távolabb nézve még időben észlelhető a vadak kiugrása. Rossz látási viszonyoknál lassabban haladjunk és ha már egy állatot láttunk, akkor számítsunk arra, hogy társai is követni fogják.

Ha elkerülhetetlen az ütközés, akkor vészfékezzünk, de a kormányt ne rántsuk el, ugyanis így átsodródva a szemközti sávba vagy letérve az útról még nagyobb baleset történhet.

Ilyenkor mindenképpen rendőrt kell hívni, mert a vadgázolás közúti balesetnek minősül. Fontos tudni, hogy a biztosító csak abban az esetben fizeti meg a kárunkat, ha vadveszélyt jelző táblával ellátott útszakaszon történt a baleset.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik