Virágzó vidékünk

Megkezdődött a 75 éves Sió zsilip elbontása Siófokon

facebook/stadler istván
facebook/stadler istván
Egy új, turistalátványosságként is szolgáló zsilip veszi majd át a helyét.

A héten elkezdték lebontani Siófokon a sokak által ismert és szeretett Sió zsilipet, mely 75 évet szolgált – írta a Sonline.

Kapcsolódó
Turisztikai attrakció lesz a Sió zsilipből
Az új zsilip a kialakításával, éjszakai megvilágításával önmagában turisztikai látványosság lesz.

A Balaton ingadozó vízszintjét többször próbálták szabályozni a történelem folyamán. Az első beavatkozás Galerius császár nevéhez fűződik, aki a III. században vízlevezető csatornát építtetett valahol a mai Siófok térségében.

A XIX. században tervek készültek a Balaton vízszintjének szabályozására, ennek érdekében Siófokon fazsilipet is építettek. A zsilip ünnepélyes átadására 1863. október 25-én került sor.

Később ezt is le kellett cserélni egy nagyobb kapacitású gátra.

A zsilip bővítése és korszerűsítése az 1940-es években vált időszerűvé, de a tervezési munkálatokat a II. világháború félbeszakította.

1947. szeptember 22-én helyezték üzembe az új zsilipet. A hajózsilip 83,5 m hosszú 12 méter széles, 1200 tonnás uszályok és hajók átbocsátására alkalmas. A vízlépcső 2,5 m szintkülönbséget képes biztosítani a Sió és a Balaton között.

Ezt a hetvenöt évig szolgáló zsiliprendszert bontják most el, hogy egy új, turistalátványosságként is szolgáló zsilip vegye át a helyét.

Kapcsolódó
Siófok a közép-európai régió legkedveltebb üdülői között – Íme a toplista
A magyar szállásfoglalási statisztikák mellett horvát, lengyel, román és cseh átlagárakról és top úti célokról készített kutatást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik