Virágzó vidékünk

Ezrek tiltakoznak a fonyódligeti szabadstrand elkocsmásítása ellen

facebook/fonyódliget
facebook/fonyódliget
Fonyódligetet is elérte annak a kisajátításnak a hulláma, ami a Balaton-parton mostanában zajlik.

Egy hét alatt közel nyolcezer aláírás gyűlt össze azon a szabad.ahang.hu -n elindított, Hídvégi Józsefnek, Fonyód polgármesterének címezett petíción, amellyel azt szeretnék elérni, hogy megmaradjon a fonyódligeti Árpád part szabadstrandnak, zöldterületnek, és ne legyen tele kocsmákkal.

Az aláírásgyűjtést helyi ingatlantulajdonosok, családtagjaik és ottnyaralók indították el az alábbi szöveggel:

“Nem kérünk az egy kilométeres partszakaszra négy nagy kocsmát!

Sajnos Fonyódligetet is elérte annak a kisajátításnak a hulláma, ami a Balaton-parton mostanában zajlik.

Fonyód önkormányzata nevében a polgármester mint tulajdonos bérbe adta az Árpád partra levezető utcák partszakaszi részét vendéglátóegységek létrehozására – négy darab kb. 16-18 méter hosszú, kb. 5 méter széles, teraszos építményt építenének az egy kilométeres partszakaszra a Balaton parttól kb. 5 méterre a futópálya és a bicikliút kb. 7 méteres sávjába, a lakóingatlanoktól 1,5 méterre.

Ezzel teljesen figyelmen kívül hagyják az Alkotmánybíróság határozatát, mely szerint a Balaton partjától 30 méteren belül nem lehet építkezni.

Semmivel nem lehet megindokolni, hogy a meglévő ellátórendszert bővítsék, hiszen ezen a szakaszon van már négy játszótér, több vécé, tíznél több öltöző, valamint büfék, kifőzdék, kis éttermek a part környékén, ezek elérhetőek, megtalálhatók, jól működnek. Ezen építkezés kizárólag néhány ember érdekét szolgálja, nem az itteni ingatlantulajdonosokét, akik nyaralni járnak ide – és nem a kocsmák közötti életre és az ezzel járó zajra, szagokra, szemétre, tömegre kíváncsiak.

Az itt nyaralók, az ide jövő fürdőzők érdekeit nem szolgálja az építkezés, hiszen ezek az épületek gátolnák a part megközelítését minden fürdőző számára. A vasúton túlról és a 7-es úton túlról a vízre lejövők számára az összes lejárót immáron beépítenék, lezárnák, és a vizet szinten lehetetlenség lenne megközelíteni. A napozási felületek komoly megcsonkítása történne meg a beépítéssel. A kocsmák közvetlen közelébe senki sem terítené le szívesen a fürdőlepedőjét vagy tenné ki a napozóágyát, hiszen az már nem lenne a pihenés szigete.

Már most is zsúfoltság van, itt van a futópálya, mellette a balatoni biciklis körút egy szakasza, és ezek közé lenne beszorítva a négy kocsma. Balesetveszélyes, zsúfolt, zajos, szagos, már nem a strand funkcióját betöltő partszakasz lenne. A játszótéren játszó, szaladgáló kisgyermekek is komoly veszélyben vannak a mellettük elszáguldó biciklisek által, ezt csak az látja, aki ott él.

Tehát futnak, bicikliznek, plusz kocsmáznak ezen a keskeny partszakaszon – totálisan elvesztené szabadstrand jellegét ez a terület – köszönjük, nem kérjük!

Ne hagyjuk, hogy az ésszerűtlen beruházásokkal elfoglalják ezt a gyönyörű szabadstrandot, maradjon meg az nekünk itt élőknek, nyaralóknak, fürdőzőknek, pihenni vágyóknak! Sérülne az egészséges környezethez való jogunk, ezt nem hagyhatjuk!

Üdvözlettel: Fonyódligeti ingatlantulajdonosok, családtagjaik és itt nyaralók”

Kapcsolódó
Szilveszteri tűzijáték: tízezrek tiltakoznak a háborús szintet elérő őrület ellen
Az ész és korlátok nélküli lakossági tűzijátékozásnak szabnának korlátokat az állatvédők.
Olvasói sztorik