Virágzó vidékünk

Ötven rákosi viperát engedtek szabadon a Kiskunságban

facebook / knpi
facebook / knpi
A rákosi vipera megőrzéséért életre hívott LIFE program egyik célja, hogy a születésüktől a Rákosivipera-védelmi Központban nevelkedett kígyók elfoglalhassák helyüket a természetben, ezért különleges pillanat, amikor szabadon engedik őket.

Két kiskunsági élőhelyen engedtek szabadon nyáron rákosi viperákat a Magyar Madártani Egyesület és a nemzeti park szakemberei – írta cikkében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Kapcsolódó
Rekordszaporulat a viperaközpontban: több mint 500 kígyó született
A duplájára nőtt „férőhelyeknek” köszönhetően még több ivarérett rákosi viperát tudtak párba állítani.

A Felső-Kiskunságban az egyik helyszínen magvetéssel gyeprekonstrukciót végeztek, hogy növényfajokban gazdagabb, a viperák számára kedvezőbb élőhely alakuljon ki. A szabadon engedett kígyók számára a megszokott szabadtéri terráriumaikban búvóhelyet biztosító, mesterséges telelőüregekből élőhelyenként ötöt előre letelepítettek.

facebook / knpi

A mesterséges üregekbe helyezték el a 3-4 éves ivarérett egyedeket, akik között vemhes nőstény példányok is voltak. Az üregek fölé gyepszint magasságú védőhálók kerültek, melyek távol tartják a ragadozókat az üreg bejáratának környékéről.

Ezek segítségével az élőhelyet még nem ismerő állatok a ragadozóktól védve fedezhetik fel környezetüket. Más módon is segítették a szakemberek a hüllőket, kezdetben az önkéntesek reggeltől estig a területen tartózkodtak és puszta jelenlétükkel távol tartották a kígyókra veszélyt jelentő ragadozókat.

facebook / knpi

A nemzeti park munkatársai a szabadon engedést követően is folyamatosan figyelemmel kísérik a viperák sorsát. A rendszeresen zajló terepi bejárások és felmérések során gyűjtött adatok segítségével a kutatók képet kaphatnak a kígyók túlélési arányáról és szaporodási sikeréről.

Kapcsolódó
Megjelent egy tízezer éve eltűnt kígyófaj
A jégkorszak előtt volt őshonos a leghosszabb kígyófaj Nagy-Britanniában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik