Mozaik

Megjelent egy tízezer éve eltűnt kígyófaj

Unsplash
Unsplash
Tízezer éve eltűnt Nagy-Britanniából a patkánykígyó, mostanra viszont újra stabil populációt alkotnak a faj egyedei - írta a Mirror.

Az 1960-as években importáltak belőle néhány példányt az országba, ezek kezdtek szaporodni a természetben. Az akár 160 centiméteres hosszt is elérő állatokból észak-walesi Colwyn Bay térségében él egy nagyobb kolónia.

Kapcsolódó

Az ottani környezet kihívást jelent ezeknek a kígyóknak, az utakon sem szívesen kelnek át, így a terjedési területük is erősen korlátozott. Találtak olyan példányt, amelyik 3 év alatt 8 grammról mindössze 15 grammos nagyságra nőtt, ez azt jelenti, hogy ebben az időintervallumban csak egyszer vagy kétszer ehetett.

Az aesculapiai patkánykígyó az 1960-as évek közepén érkezett Conwyba, a walesi hegyi állatkert alapítója, Robert Jackson ekkor importált hüllőket Olaszországból. Az 1970-es évek elején már bébikígyókat találtak az állatkert területén, amelyeket sárga jegyeik miatt kezdetben fűkígyóknak hittek. Később bebizonyosodott, hogy ezek patkánykígyók, de ekkorra már elkezdtek szaporodni és az állatkert területén kívülre is elterjedtek.

2010-ben egy újabb, kisebb populációt találtak a Regent’s-csatorna mentén, két évvel ezelőtt pedig egy harmadik populációt jelentettek Bridgendből.

A becslések szerint a Colwyn Bay-i kolónia a legnagyobb az Egyesült Királyságban, ahol körülbelül 70 felnőtt és 120 fiatal egyed él.

Az észak-walesi Természetvédelmi Alapítvány 2004 óta figyelemmel kíséri a Colwyn Bay-i populációt, hogy szükség esetén gyors válaszlépéseket lehessen tenni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik