Virágzó vidékünk

Csodássá festik a tájat a falatozó gólyacsapatok

facebook/orosz örs
facebook/orosz örs
Ahol bőven van táplálék, ott százával gyűlnek össze.

A fehér gólyák jellemzően augusztus közepén verődnek hatalmas csapatokba, hogy elinduljanak hosszú útjukra, afrikai telelőhelyeik felé.

A madarak a szárazföld vonalát követve vonulnak és a Boszporusznál lépnek át Európából Kis-Ázsiába. Ilyenkor Isztambul egén hatalmas felhőkben keringenek a gólyák, különleges látványosságot nyújtva a kutatóknak és madárbarátoknak.

A vonulás megkezdéséig a “szürke hétköznapokon” is megfigyelhetők gólyacsapatok, melyek a tapasztalatok szerint a bőséges táplálékot biztosító mezőkön, kaszálókon gyűlnek össze.

A napokban két ilyen mesebeli tájról készített fotót találtunk a Facebookon, amiken a falatozó gólyák szinte festménnyé varázsolták a tájat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tákos környékén a Kissék tanyája oldal tett közzé fényképet arról, hogy a réten megszámlálhatatlanul sok gólya keresi a táplálékot.

facebook/kissék tanyája

Az ismert szlovák környezetvédő, Orosz Örs a Rimaszombati járásban fekvő Bátka környékéről posztolt gyönyörű fotókat közel 200 fehér gólya találkozásáról.

Kapcsolódó
Százezernyi gólya indul a szellők szárnyán Isztambulból Afrikába
Felemelő látvány a gyülekezés és a fegyelmezett összetartás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik