Virágzó vidékünk

Horgász nagykövetek versenyeztek az ország egyik legszebb taván

BSHE
BSHE
Köztük volt dr. Áder János volt köztársasági elnök, Reviczky Gábor színművész, Erdei Zsolt profi világbajnok ökölvívó és Bessenyei Péter műrepülő világbajnok is.

Június 5-én szerdán Bátonyterenyén, a Mátra lábainál, az ország egyik legismertebb horgászvizén, a Maconkai-víztározón és tórendszerén rendezték meg a sporthorgászat ünnepét, a Magyar Horgászat Nagyköveteinek XI. Találkozóját és Horgászversenyét.

Ez az a rendezvény, ahol a horgász nagykövetek, a nemzeti horgászsport élversenyzői, a horgászszövetség tagszervezeteinek, speciális jogállású tagjainak vezető tisztségviselői és a MOHOSZ „Magyar Csapat” szakszövetségi sporttámogatási rendszer támogatói, valamint a térség és a média képviselői nem „csak” találkoznak, hanem a versenyzés mellett, kötetlen hangulatban egyben eszmét is cserélnek a magyar horgászat és a horgászturizmus jelenéről és jövőjéről is. A mostani programot egy jelentős helyi beruházás ünnepélyes átadásával is összekötötték, írta közleményében a Magyar Országos Horgász Szövetség.

BSHE

A magyar horgászat nagykövetei olyan kiemelkedő közéleti személyek közül kerülnek ki, akik a horgászsportot széles körben népszerűsíteni tudják hazánkban, ezzel hozzájárulva e remek szabadidős tevékenység további fejlesztéséhez is. Eddig 13 nagykövet került megbízásra, közöttük sportolók, színészek és egyéb közéleti személyiségek.

BSHE

Az eddig megválasztott nagykövetek

  • Dr. Áder János, volt köztársasági elnök
  • Besenyei Péter világ- és Európa-bajnok műrepülő pilóta, repülőoktató
  • Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó
  • Bokor Károly mesterhorgász, horgász szakíró, a MOHOSZ alelnöke
  • Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó
  • Erdei Zsolt olimpiai bronzérmes, amatőr és profi világ- és Európa-bajnok ökölvívó, edző
  • Reviczky Gábor, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész
  • Straub Dezső Jászai Mari-díjas színművész, konferancié
  • Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, a MOHOSZ elnöke
  • Tátrai Tibor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző, érdemes művész
  • Csőre Gábor Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész
  • Széll Tamás Michelin-csillagos szakács, konyhafőnök
  • Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész

Legutóbb új nagykövet megbízására a 2017-ben is Maconkán került sor. 2024-ben Fodor Rajmund kétszeres olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, Lőrincz Viktor olimpiai-, és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok birkózó, valamint Lőrincz Tamás olimpiai- és világbajnok, Európa-bajnok birkózó lett a magyar horgászat legújabb nagykövete.

BSHE

Maga a találkozó olyan vízpartokon kerül megrendezésre, ahol a versenysporttal vagy a horgászturizmussal kapcsolatban a MOHOSZ és horgászszervezetei eredményeket értek el, vagy éppen még nagyobb eredményeket kívánnak elérni. Így nem véletlen, hogy idén a maconkai horgászparadicsomba érkezett az esemény, ahol sor került a MOHOSZ Országos Versenypálya Minősítési és Fejlesztési Program keretében megvalósított BSHE II. ütem átadására, a 2021. tavaszán az első method feeder világbajnokság megrendezése érdekében sikeresen megvalósított I. ütem folytatásaként.

BSHE

Maconka 1999 óta tudatosan lépésről-lépésre fejlődik a helyi közösség összefogása által. A Mátra lábainál elterülő, hét vízterületből álló horgászparadicsom az ország minden részéből “vonzza” a pecásokat.

BSHE

A mintegy 60 millió forintos összköltségű beruházás keretében elkészült a 400 m hosszú 2. sz. déli versenypálya teljes átalakítása, kövezéssel, horgászpadkával, rézsülejárókkal és műtárgy-felújítással. Új burkolatot kapott a 3. sz. előtározói versenypálya útja és itt térszint-kiegyenlítésre is sor került.

A VI. sz., Élmény-tó a műtárgy építéseknek és a partrendezésnek köszönhetően bekerült az emelt szintű, vízkeringetéses tavak sorába és 06.08-án meg is nyitja kapuit a horgászok előtt. Itt elkészült egy különleges növényeket bemutató kis dísztó is. Elkészült a Felező-spicc közvilágítása és energia-ellátása.

A teljes területen valamennyi szeméttároló felújításra került és az új szakaszokon újak is kihelyezésre kerültek. Megújult a beléptetőrendszer, újak vagy felújítottak a sorompók, bővült a közlekedési- és információs táblarendszer, továbbá két kerékpáros szervízpont is kihelyezésre került.

BSHE

Maconka évente mintegy 16000 vendégnapon, közel 5000 helyi vendégéjszakával szolgálja ki vendégeit. Ma már kapacitás hiányában ez egyre nehezebb. Ezért is jó hír, hogy a küszöbön áll a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia és ennek nyomán az Országos Horgászturisztikai Hálózati Program elfogadása is, s ha mindez Magyarország Kormányának támogatásával elindul, akkor Maconka lesz az egyik első kiemelt horgászturisztikai szolgáltatási pont Magyarországon. Egy olyan találkozási pont, ami iránytű lehet más aktív turisztikai résztvevők, az átutazók és természetesen a helyi, a térségi lakosság számára is.

Az alábbi galériában a jó hangulatban telt Magyar Horgászat Nagyköveteinek XI. Találkozója és Horgászversenyen készült felvételeket lehet megtekinteni.

Galéria

A cikkben szereplő fotókat a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) készítette.

Kapcsolódó
Csodás látvány a felhők alól Nógrád népszerű tava
A Maconkai-víztározóról készül fotók olyan különleges világot mutatnak meg, amit csak a légi felvételeknek köszönhetően láthatunk.
Olvasói sztorik