Kevés ember akad, aki nem szereti a szamócát. Citrommal párosítva pedig az élvezetek élvezete vár az édesszájú ínyencekre. Ráadásul ez a desszert szinte már nem is édesség, annyira könnyed, annyira gyümölcsös! Az elkészítése sem ördöngősség, semmilyen konyhaművészeti technika ismeretét nem követeli meg a hobbiszakácstól. A hétvége ünnepi ebédjét megkoronázza, de egy hétköznapot is remekül feldob.
Hozzávalók
- 5 dl tejföl (legalább 20%-os)
- 6 dl habtejszín (legalább 30%-os, de minél zsírosabb, annál jobb)
- 2 db citrom leve és reszelt héja
- 10-12 evőkanál cukor
- 2 csomag habfixáló
- 1 csomag babapiskóta
- 70-80 dkg földieper (lehet akár egy kilogramm is, nem árt meg neki)
Elkészítése
- Az 5 dl tejszínt hűtsük be a mélyhűtőben előre úgy félórára, vigyázzunk, nehogy megfagyjon.
- A babapiskótákat helyezzük egy tetszőleges tál aljára úgy, hogy lehetőleg befedje a réseket.
- A szamóca nagy részét szeleteljük fel, és helyezzük a piskótára. Nem baj, ha több réteg lesz. A díszítéshez tegyünk félre néhány szemet, ha szeretnénk.
- Az 5 dl tejfölt keverjük el a cukorral, majd adjuk hozzá a citromok kifacsart levét és lereszelt héját.
- A tejszínt verjük fel félig, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot, ha jó édesen szeretjük, tegyük bele a habfixálót, majd verjük kemény habbá.
- Keverjük bele a tejfölös masszába, ne ijedjünk meg, ha az kicsit folyós lett a citromtól. Ha jól vertük fel a habot, nem túl kemény, de nem is folyós krémet kapunk.
- A krémet kenjük egyenletesen a szamócára, és díszítsük tetszés szerint.
- Az egészet tegyük be a hűtőbe egy éjszakára, de minimum 3-4 órára, hogy a piskóta megpuhuljon az alján.
- Ha jobban szeretjük úgy, megfelezhetjük a piskótát és a krémet, és két rétegben is belerendezhetjük a tálba: alulra piskóta, rá földieper, arra a krém, majd piskóta, földieper, végül krém legfelülre.
Extra tipp
Desszertespoharakba is rétegezhetjük a hozzávalókat, úgy biztosan nem vész majd össze a család az adagoláson. Mert egyébként könnyen megeshet, hogy valaki kimarad belőle, ha épp nincs jelen, mert annyira finom!
Jó étvágyat!
Kiemelt kép: Pixabay