Életmód

3200 paradicsomfajtával büszkélkedhet a paradicsomkirály

Akinek legfőbb szerelme pedig egyértelműen a paradicsom.

Nagy név a paradicsom szakmában a burgerlandi Erich Stekovics, akinek a hírek szerint több, mint 3200 fajtát termel, és mind emellett az EU-s vetőmagszabályozással szembeszállva is elismertséget szerzett. Fertőzugban, Boldogasszony  (Frauenkirchen) környékén termeli a paradicsomot szántóföldön felkötözés nélkül, szalmatakarással.

A mezőgazdász a világ legkülönbözőbb tájairól szerzett be paradicsommagokat. Burgenland leginnovatívabb és egyben legsikeresebb gazdálkodói közé tartozik, legfőbb szerelme pedig egyértelműen a paradicsom.

A világon a legnagyobb paradicsomgyűjteménnyel büszkélkedhet

Már gyerekkorában megismerkedett a termesztés mikéntjével.  A vállalkozást 2000-ben indította, s az évek során egyre nagyobb ismertségre tett szert. A gazdaságából kikerülő különlegességekre és a biotermékekre  a katari sejk is felfigyelt.

Mi a titka? A gazda válasza nem meglepő.

 A nálunk termett paradicsomnak paradicsom íze van, a paprikának paprika íze.  A nagyüzemi és génkezelt zöldségek, gyümölcsök elveszítették az eredeti zamatukat. Egyszerűen ízetlenek.

Galéria

A paradicsom mellett ma már fokhagyma, hagyma, eper és sok egyéb más konyhakerti növény is helyet kapott a farmon.

A másik nagy kedvenc a paprika

Több, mint 400 paprikapalántát tartanak számon a gazdaságban. Van köztük csemegepaprika, csili és olyan régi magyar fajták is.

A nemesítési kényszerpaprika ugyanúgy veszélybe került. A nemesítési kényszer, nem kíméli a paprikát sem. Sajnos sok helyütt mára kiszorultak az eredeti fajták.

Stekovics bemutatókat is tart a birtokán, ahol kóstolásra és palánták vásárlásra is van lehetőség. Bárki megismerheti az itt lévő paradicsom gazdag szín-, forma- és ízvilágát.

Erich-Stekovics-paradicsom-1 (1)

A gazda weboldalán megtalálhatjuk számtalan paradicsomfajta képét és leírását, és persze mára a parikákából is akad jónéhány fajta.

Fotók

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik