Életmód

Így növeld étrendedben a rost mennyiségét

A rost fogyasztása csökkenti többek között a szívbetegségek és a bélrák kialakulásának kockázatát, mégsem figyelünk eléggé arra, hogy az elfogyasztott mennyiség megfelelő legyen.

Egyre gyakoribbá válnak azok a megbetegedések, amelyek kialakulásának oka a  helytelen táplálkozás és az életmód. Az egészség megőrzésében fontos szerepe van a minőségi táplálkozásnak, ezt tudjuk rég. Fontos a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint a rostok fogyasztása. Egy étkezés annál optimálisabb, minél több gyümölcs, zöldség szerepel az étlapon; valamint olyan ételek, amelyekből hozzájuthatunk a megfelelő vitamin, ásványi anyag, zsír, szénhidrát, fehérje és élelmi rost mennyiségéhez.

Mire jó a rost?

  • Növeli a víz megkötésének hatékonyságát, a tápanyagok felszívódását, az emésztést és a bélműködést, elősegíti a bélmozgást, kipucolja a felhalmozódott salakanyagot.
  • Megfelelő mennyiségű rostot tartalmazó táplálék fogyasztása mérsékli az étkezés utáni vércukorszint emelkedést, ezáltal csökkentheti a hasnyálmirigy terhelését. Ez főleg cukorbetegség esetében különösen fontos.
Fotó: omPixabay.c

Hogyan növelhetjük a rostbevitelt?

  • A kimutatások szerint a felnőtteknek napi 30-40 g rostot kéne fogyasztaniuk. Növelhetjük a rostbevitelt, ha tudjuk, melyik ételnek mennyi a rosttartalma. Egy alma pl. csak 2-3 g rostot tartalmaz, a zabpehely 10g-ot, a körte 6, a borsó 8 g-ot. Tudatos odafigyeléssel hamar hozzászokhatunk a napi megfelelő mennyiség beviteléhez, ehhez segítséget nyújthat, ha figyeljük a termékek címkéit.
  • A teljes kiőrlésűre váltás is jó megoldás lehet. Az egyszerű helyettesítések növelhetik a rost bevitelét anélkül, hogy radikálisan újragondolnák az étrendet. Korpa-pelyhek reggelire, fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű kenyér, fehér rizs helyett barna rizs. Apró változtatások, melyek több grammot is emelhetnek a napi rostbevitelen.
  • A reggeli gabonafélékhez, salátákhoz hozzá lehet adni egy maréknyi mazsolát vagy diót, de akár csicseriborsóval bolondíthatjuk a pörköltöt is. A csicseriborsó kb. 7 g rostot tartalmaz – ez növeli a rostbevitelt, ugyanakkor  segíthet csökkenteni a hozzáadott hús mennyiségét. A burgonya héjának megtartása is növeli a rostbevitelt.
  • Aki nem szereti a gyümölcsöt fogyasztani, igyon gyümölcslevet. A gyümölcscentrifugák használata a rostok egy részét megsemmisíti, de egy turmixgéppel történő turmix keverése a legtöbb rostot megőrzi.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a rost mennyiségét fokozatosan növeljük, hisz a hirtelen sok rost puffadást, híg székletet okozhat.
Arra is ügyelni kell, hogy mindig elegendő folyadékot fogyasszunk táplálkozásaink közben.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Erdőszélek tavaszi vitaminbombája a vadsnidling, azaz a kígyóhagyma
Salátaként, vagy apróra vágva, ízesítőként, mártásokba, öntetekbe is jól használható.
Olvasói sztorik