Életmód

Javítja a memóriát és a szívet is védi az ezerarcú áfonya

Az áfonya igazi szuperbogyó, fogyasztása megszámlálhatatlan előnnyel jár.

Az áfonya valóban elképesztő, hatalmas tápértékkel bíró, rostban gazdag gyümölcs, magas az  antioxidáns-tartalma és folsavban, C-vitaminban és kalciumban is gazdag. De ez csak a kezdet, írja a Care2.

Az áfonya fogyasztása lenyűgöző egészségügyi előnyökkel jár.

Dübörög a szedd magad áfonya akció Zalában
Egy kezdő óránként hozzávetőlegesen három-öt kilogramm kék bogyót tud szüretelni, az ügyesebbek többet is.

Ha áfonyát eszünk, erősödik az immunrendszer, magas antioxidáns-tartalma és gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt csökken a testmozgás által okozott izomkárosodás. Az áfonya segít a szervezetnek a szabad gyökök elleni küzdelemben és lassítja az öregedési folyamatokat. Csökkenti a vérnyomást, és a vércukorszintre is kedvező hatást gyakorol.

Ha valaki sok áfonyát fogyaszt, jót tesz az agyának is, hiszen az áfonya támogatja az agy működését, javítja a memóriát és csökkenti a kognitív hanyatlást .

Igazi szuper bogyó. És hiszitek, vagy sem, a lista még nem ér véget.

Az áfonya a szívet is védi.
Az új kutatásoknak köszönhetően már tudjuk, hogy az áfonya a szív egészségére is jó hatással van. Az amerikai Journal of Clinical Nutrition című, közelmúltban kiadott tanulmánya szerint az áfonya fogyasztásával a szív- és érrendszeri problémák is elkerülhetők.

A kísérletet 115 (50-75 éves) felnőtt bevonásával végezték, akiknél mindnél magas volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A kísérlet egyszerű volt. A csoport egyharmada napi egy csésze fagyasztott áfonyát fogyasztott. Egyharmaduk csak fél csészényi gyümölcsöt kapott, a maradék egyharmad pedig hasonló megjelenésű placebót.

Életmódot nem változtattak semmit, csupán az étrendjükben helyet kapott az áfonya 6 hónapig.

Az eredmények lenyűgözőek voltak.
A legtöbb áfonyát fogyasztó csoportnál az tapasztalták, hogy az artériák rugalmasabbak lettek, növekedett a HDL-koleszterinszint (ami előnyös), javult a véráramlás és a vérzsírok egyensúlya, és csökkent a trigliceridek szintje a vérben. Ugyanakkor a gyümölcs fogyasztása nem befolyásolta kedvezőtlenül az inzulin szintjét vagy a vérnyomást.

Mindez napi egy pohár áfonya fogyasztásával.

Egyszerű szokás, de jelentősen javíthatja az egészség állapotunkat. Egy próbát megér, nem igaz?

Kiemelt kép: Pixabay.com

Ezt a 10 ételt fogyasszuk a szellemi frissességért
Mutatjuk azt is, hogy melyeket érdemes kerülni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik