Életmód

Valentin-napi filmek: szem nem marad szárazon

Összebújós, könnyes-nevetős, pizsamás moziestet ajánlunk a szerelmesek napjára.

A szerelmesek napján jólesik összebújós programot csinálni a párunkkal akkor is, ha nem vágyunk kimozdulni a kuckónk melegéből és kényelméből Valentin-napon, mert például nem szeretjük a tömeget. Ilyenkor pedig az éttermekben és a mozikban szinte elkerülhetetlen a sok vendég.

Az internetnek hála ma már nem akadály előre kinézni egy filmet egy jó kis házi mozizáshoz. Ehhez adunk most ötleteket.

Íme 11 film, amitől garantáltan nem marad szem szárazon: vagy sírunk, vagy nevetünk.

1. Félévente randevú

Nickie Ferrante (Cary Grant) egy igazi dzsigoló, soha nem dolgozott, Abból él, hogy gazdag nőknek udvarol, akik ezért cserébe eltartják a szépfiút. Európából tér vissza egy hajóval, hogy feleségül vegye a multimilliomos menyasszonyát. A hajón azonban megismerkedik egy szép fiatal nővel, Terry Bradley-vel (Deborah Kerr), aki szintén egy gazdag vállalkozó menyasszonya. A maradék 4-5 napjukat a hajón együtt töltik, vitatkoznak, évődnek és egymásba szeretnek. Egy nap a hajó kiköt egy kis francia faluban. A két fiatal bemegy a faluba, ahol történetesen a férfi 83 éves nagymamája él… Kalandok és bonyodalmak után… Nem lőjük le a végét, de annyit elárulunk, hogy érdemes megnézni az 1957-ben készült könnyed amerikai mozit.

2. A szerelem hálójában

Kathleen Kelly (Meg Ryan) egy bájos gyermekkönyvesbolt elégedett tulajdonosa. Egy nap azonban az utca túloldalán Joe Fox (Tom Hanks) megnyitja könyváruházát, ami bár korántsem olyan meghitt, viszont sokkal nagyobb, mint Kathleené. A két magányos üzletvezető és vetélytárs az interneten ismerkedik és talál véletlenül egymásra, anélkül, hogy valódi kilétét felfedné. NY152 és Shopgirl álnéven leveleznek, sőt tanácsokat is adnak egymásnak saját maguk legyőzésére. Apránként egymásba szeretnek, de az igazság persze itt is kiderül a végén.

A könnyed vígjátékot külön érdekessé teszi a netes ismerkedés evolúciójának kezdetére való visszatekintés: az 1998-as email-ezés a mai szokásokhoz képest virtuális őskornak tűnhet számunkra.

3. Dirty Dancing – Piszkos tánc

Az 1987-ben bemutatott amerikai romantikus film átütő sikerét Patrick Swayze virtuóz tánctudásának és a pikáns táncjelenetnek köszönheti. Igazi táncőrületet indított el a film, aminek nagyszerű zenéjét Oscar-díjjal is elismerték.

1963 nyarán egy luxusnyaralóhelyen tölti vakációját Baby, a tizenhétéves lány. Megismerkedik Johnnyval, a jóképű tánctanárral, akibe hamarosan fülig szerelmes lesz. Amikor Johnnyt faképnél hagyja táncpartnere egy nagy verseny előtt, Baby veszi át a helyét, és kiderül, hogy remek kettőst alkotnak. Ám Baby szülei nem nézik jó szemmel a turbékoló párost.

4. Szerelmes Shakespeare

Gondban van 1593 nyarán William Shakespeare (Joseph Phiennes) – legalábbis az 1998-ban készült film kockáin. A londoni színházi élet ifjú titánja alkotói válságban szenved, hiába veszi körül őt körül rajongó ifjú hölgyek serege. A mecénások elől is menekülnie kell, a színi igazgatók is türelmetlenek, de William, a szerelmi bánattól szenvedő költő képtelen folytatni legújabb darabját eredeti ötlet híján. Amikor megismerkedik a gyönyörű Lady Violával (Gwyneth Paltrow), azonnal beleszeret, és visszatér az ihlet tolla hegyére: a saját maga érzelmét szövi új darabja soraiba. És hogy mi lehet a vége ennek Erzsébet királynő korában (Judi Dench)? Nézzük meg a szórakoztató kosztümös filmet, és megtudjuk a történet végét. Nem mellékesen pedig ízelítőt kapunk a korabeli Angliából is.

5. Valentin nap

A Valentin nap egy 2010-ben bemutatott amerikai film, és a sztárgárda önmagában is garantálta a sikert: Shirley MacLaine, Julia Roberts, Jessica Biel, Jessica Alba, Anne Hathaway, Bradley Cooper, Ashton Kutcher, Jamie Fox, és közel sem teljes a lista.  Valentin nap a szerelmesek ünnepe, és talán éppen ezért hoz felszínre problémákat, szakítást, feszültséget. Új kapcsolatok születnek, régiek érnek véget. Szerelmek, szakítások, újrakezdések, akárcsak a való életben. Humoros, ironikus, helyenként szarkasztikus, és bár nem burkolja rózsaszín cukormázba az életet és a szerelmet, mégis az egyik legnagyobb profán misztériumként élhetjük meg a filmet nézve is.

6. Kaliforniai álom

A Kaliforniai álom egy 2016-os amerikai romantikus filmmusical Ryan Gosling és Emma Stone főszereplésével. A film négy Grammy-díjat és hat Oscar-díjat nyert, és a Golden Globe-díjért versengve minden kategóriában nyert, amire jelölték. Már ezért is érdemes egyszer időt szakítani rá, de a romantikus történet Valentin-napon is megdobogtatja a szerelmesek szívét, és számtalan szép jelenetet tartalmaz. Mia, a feltörekvő, fiatal színésznő és Sebastian (Ryan Gosling), a szépreményű dzsesszzongorista az Angyalok Városában, Los Angelesben akarja megvalósítani az álmait: hollywoodi karrier, illetve egy saját zenés klub. A váratlan találkozás után a két fiatal szerelemre lobban, és vállvetve segíti egymást, hisz a sikerért keményen meg kell küzdeniük. De végül dönteniük kell, mit áldoznak fel a sikerért.

7. Micsoda nő!

A Micsoda nő! az 1990-es évek egyik legnagyobb bevételét produkáló mozija Julia Roberts és Richard Gere főszereplésével. A modern kori Hamupipőke-történet talán megmosolyogtat, de magával is ragad minket, hisz titkon mind vágyunk a saját életünkben is arra, hogy a jóképű, jómódú herceg belénk szeressen. A szerethető prostituáltat alakító Julia Robertsnek Oscar-díj-jelölést, a Legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat és világhírt hozott a film. A minden valóságot nélkülöző romantikus vígjáték mégis működik, még a mai racionalista, kiábrándult világunkban is. Talán azért, mert titkon még mindig hiszünk a mesékben?

8. Fogadom

Kim és Krickitt Carpenter életét dolgozza fel a 2012-ben bemutatott film. A romantikus dráma igazi érzelmi hullámvasút: boldog, idilli hangulatból indít, ami egy tragédia hatására semmivé foszlik. A megható történet a szerelem erejéről, a reményről, az újrakezdésbe vetett hitről tanít minket. Channing Tatum és Rachel McAdams főszereplésével pedig el is hisszük, hogy itt a szerelem valóban élet-halál kérdése. Nem fogjuk száraz szemmel megúszni az estét, ha ezt a filmet választjuk.

9. Szerelmünk lapjai

A  2004-ben készült romantikus film Nicholas Sparks azonos című regénye alapján készült. Gena Rowlands és James Garner egy idős párt játszik a filmben. Garner felidézi a fiatalságát, amikor egymásba szerettek élete párjával a negyvenes évek elején. Fiatalkori énjüket Rachel McAdams és Ryan Gosling alakítja. Ha lehet hinni a szóbeszédnek, a két fiatal, Ryan Gosling és Rachel McAdams kifejezetten taszította egymást a forgatáson. Nos, a köztük lévő feszültség ez esetben a film hasznára vált, hisz izzik körülöttük a levegő a filmvásznon. A Szerelmünk lapjai mára igazi kultuszfilmmé nőtte ki magát. A történet megindító, a halhatatlan szerelmesek hol együtt, hol külön zajló, kalandos életútja nem szokványos mese.

10. Casablanca

Ma már a Filmakadémián is kötelező néznivaló az 1942-ben forgatott klasszikus. Casablancában mindenki Rick (Humphrey Bogart) mulatójába jár. Ez az egyedüli hely, ahol a nácik elől Amerikába menekülők hamis papírokhoz juthatnak. Rick eddig még mindenkin segített, de egy nap feltűnik régi szerelme (Ingrid Bergman) egy másik férfi társaságában, s akkor egy pillanatra elveszíti korábbi határozottságát. A legendás film a legjobb forgatókönyv, a legjobb rendezés és legjobb film kategóriájában is nyert Oscar-díjat. Igazi papír zsebkendős mozi.

+1: Bazi rossz Valentin-nap

A 2009-ben készült film nem az a tipikusan csöpögős, romantikus néznivaló, inkább a szarkasztikusabb fajta. A manhattani virágbolt tulajdonosa, Genevieve Gernier (Nia Vardalos) sajátos és szigorú randiszabályokat követ: összesen öt alkalommal találkozik egy férfival, hogy elkerülje az esetleg kialakuló kötődést, és a szerinte azzal járó csalódást és fájdalmat. De amikor a jóképű és kedves Greg Gatlin (John Corbett) megveszi a közeli éttermet, megtetszenek egymásnak. Az ötödik randevú után Genevieve elgondolkozik a maga alkotta szabály létjogosultságán, és talán mégsem a megszokott módon jár el…

Kiemelt kép: Pixabay

Ajándékozzunk élményt: turistacsalogató gyöngyszemek Északkelet-Magyarországon
Kevésbé ismert, mégis különleges úti célokat ajánlunk, nem csak Valentin-napra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik