Életmód

Külföldről is csodájára járnak a fülöpjakabi gombakirálynak

A megfelelő gyógygombával számos betegség ellen vehetjük fel a harcot.

Fülöpjakabon él feleségével Gyöngyösi Sándor, aki az életét a gombatermesztésnek szentelte évtizedekkel ezelőtt, 2006 óta pedig a bio termesztésű gyógygombák csínját-bínját tanulta ki úgy, hogy mára már szinte 24 órás elfoglaltságot adnak neki a gombái. Úgy gondozza a gombákat, mintha a gyermekei lennének, állítja maga is kis túlzással.

Fotó: Gyöngyösi Sándor

A gombák különös élőlények, se nem növények, se nem állatok. Az élővilág egy önálló országát alkotják a legújabb rendszertani besorolások szerint. Felépítésük és életmódjuk az állatokéhoz teszi őket hasonlatossá, de helyhez kötöttségük a növényekére jellemző. Ugyanakkor több fajtának a benne található kitin adja a keménységét, és nehezen emészthetősége is ennek köszönhető.

1990 óta vagyok a gombák megszállottja, 2003 óta pedig átnyergeltem a mindenki által ismert és kedvelt laskagombáról a kevésbé ismert gyógygombák termesztésére. A piacon árultam a gombáimat, amikor is egy hölgy megkérdezte, van-e ganodermám. Azt se tudtam akkor még, mi fán terem a ganoderma, és miután egy hét múlva, két hét múlva is rákérdezett az említett hölgy, úgy döntöttem, a végére járok a dolognak. És akkor jött a felismerés, hogy az egzotikusan csengő ganoderma nem más, mint a pecsétviaszgomba, így legközelebb már kijelenthettem, hogy igen, nekem is van

– kezdi a történetet Sándor.

Először a “kelesztőbe” lépünk be, ahol a különféle gombafajták oltványait tárolják. A gombák spórákból növekednek, melyek olyan aprók, hogy szabad szemmel nem láthatók.

Fotó: Dubóczky Krisztina

Mivel a spórák nem tartalmaznak klorofilleket a csírázáshoz, mint a magok, fűrészporból, gabonából, faforgácsból és/vagy folyadékból állhat a táptalajuk eleinte. A spórák és a tápanyagok keverékét spawnnak nevezik, ami kicsit olyan, mint az indító, az a felfuttatott élesztős előtészta vagy a kovász, ami a kenyérsütéshez szükséges.

Fotó: Dubóczky Krisztina

Elképesztő a látvány, de még annál is érdekesebb, hogy az üvegekben tárolt egyes gombafonalak hossza, a fonalszerű gyökerek vagy micéliumok akár az 1400 kilométeres hosszúságot is elérnék, ha kiterítenék őket.

Az üvegekben előkészített micéliumot vagy “gombagyökeret” aztán az üvegházakba viszik, mindegyik fajtát másikba, és gazdagabb táptalajt kapnak, ahol nagyon hamar teremni is kezdenek.

Itt még micélium állapotban

Fotó: Dubóczky Krisztina

Belépünk a szentélybe, ahol a gombák nőnek. Mindegyiknek külön termőhelyiség dukál természetesen. Először a gyógygombák királyát vesszük alaposan szemügyre. Sándor biztat minket, hogy törjünk le a tönkről bátran egy-egy gombát, és fogyasszuk el, de csak akkor, ha nem akarunk néhány órán belül senkivel sem csókolózni. A shiitake gomba íze ugyanis erősen emlékeztet a fokhagymáéra, és az aromája is megmarad a szájban egy darabig.

Fotó: Dubóczky Krisztina

A Japánban és Kínában több ezer éve gyógyszer helyett használt shiitake gátolja bármilyen tumor kialakulását, valamint a vérkeringési zavarokat is enyhíti.

Fotó: Dubóczky Krisztina

A gyógygombák királya

A shiitake harmonizáló, adaptogén hatású, segít szabályozni és aktiválni a testi funkciókat. Támogatja a testi és szellemi egyensúly elérését és megtartását, széleskörű általános és specifikus, előnyös élettani tulajdonságokkal rendelkezik. Az egészséges életmód ideális kiegészítője. A shiitake gombából kivont AHCC (Active Hexose Correlated Compound), illetve Lentinan (glükán-típusú poliszaccharid)- készítmények számos országban használatosak a hagyományos kemo- és sugárterápia kiegészítőjeként, főleg injekciós formában.

Ha a shiitake a gyógygombák királya, a ganoderma a királynője, már csak impozáns megjelenése okán is. Magyarul kínai pecsétviaszgomba a neve, és a taplógombák közé tartozik. Olyan magas a kitintartalma, hogy se darabolni, se fogyasztani nem lehet nyersen, az őrleményét hasznosíthatjuk ételbe főzve, de kávéba keverve is fogyasztható. Mire rájöttem, hogyan tudom megőrölni ezt a kemény termést, több darálóm is ráment

– meséli nevetve Sándor.

Fotó: Gyöngyösi Sándor

A gyógygombák királynője

A Ganoderma lucidum egészségmegőrzést segítő, „ősi, gyógyító növény”, mely segíthet a modern kor emberének a fokozott kihívások ellenére is megőrizni és javítani az egészségi állapotát. A ganoderma az egészségtudatos táplálkozás és életmód természetes támogatója.

A ganoderma igazi csodaszer, nem véletlenül a királyok és császárok privilégiuma volt csak a méregdrága ritkaság fogyasztása. Amellett, hogy támogatja az immunrendszerünk működését, csökkentheti a gyulladásos folyamatok kialakulását. Olyannyira jó hatással van az idegrendszerre, hogy a korfüggő idegrendszeri betegségek és memóriaproblémák előfordulását is csökkenti, vagy lassítja azok kialakulását.
A máj egészséges működését és a méregtelenítő folyamatokat is támogatja a ganoderma, ahogy a stresszhatások ellen is bevethető, de a szervezet inzulintermelését is serkenti.

Galéria
Fotó: Dubóczky Krisztina

Süngomba

A kínai süngomba (Hericium erinaceus) vagy más nevén oroszlánsörény gomba, a keleti gyógyászok körében már évszázadok óta megbecsült gyógygomba. Akik rendszeresen fogyasztják a kínai süngombát – a legenda szerint – ,azok acélidegzetűek lesznek, és memóriájuk szinte tökéletessé válik. A süngombát több mint 2000 éve használják Kínában az emésztési problémák enyhítésére. Egy süngomba adott koncentrációban képes gátolni a Helicobacter pylori nevű baktérium növekedését, mely a gyomorfekélyek egyik fő okozója.

A süngomba remek funkcionális élelmiszer. Rendszeres fogyasztása jótékony hatással lehet gyomor és bélműködésünkre, ez által pedig idegrendszerünkre. Emellett ez a gomba tápanyagban gazdag és esszenciális aminosavtartalma igen magas. A házi patikában szárítmányát és főzetét becsülik nagyra, fogyasztják frissen is. Főzve használhatjuk levesek és pörköltek ízesítésére, vagy éppen különleges rizottó is készíthető belőle. Felhasználásának csak a fantáziánk szab határt.

A hagyományos kínai orvoslás gyógyhatást tulajdonít neki, emésztő- és légzésszervi panaszok esetén vagy idegi megbetegedéseknél mint az Alzheimer vagy a Parkinson kór.

A süngombát sikeresen alkalmazzák az Alzheimer-kór elleni küzdelemben is, elsősorban a megelőzésben és a betegség lefolyásának lassításában van nagy szerepe.

Ezeken kívül még magas koleszterin, rák és meggyengült immunrendszer kezelésre is javallották. Mára több ősi felhasználási területét tudományosan is bizonyították.

Fotó: Gyöngyösi Sándor

Gyapjas tintagomba

A gyapjas tintagombában számos ásványi anyag és nyomelem található, mint például kálium, nátrium, magnézium, vas, kalcium, mangán, cink és réz. Vitaminok közül a C-vitamin, a B1- és B2-vitamin és a niacin található meg benne nagyobb mennyiségben. A távol-keleti népi gyógyászatban a gyapjas tintagombát az emésztés és az aranyér gyógyítására régóta alkalmazzák.

A teljesség igénye nélküli a felsorolás, de aki igénybe veszi Sándor és az őt támogató orvosgárda segítségét, biztos lehet abban, hogy sikerrel veszi fel a harcot a betegségekkel szemben, és sokat tesz az egészségéért.

Feleségemmel, Gyöngyivel visszük a céget, ő a marketingben és a termékek kialakításában vállalja a munka oroszlánrészét. Legfőbb célunk az, hogy népszerűsítsük az egészséges táplálkozást, és megmutassuk az embereknek a gomba jótékony élettani hatásait, mindezt az átlag magyar embernek is elérhető áron. Amikor a japán és kínai termesztők megtudták, hogy mivel foglalkozom, ellátogattak ide, azzal a céllal, hogy leellenőrizzék a gombáim minőségét, és legalizálják a tevékenységemet ezáltal. Meglepődtek, hogy még nem vagyok milliárdos, náluk ugyanis a gyógygombatermesztők azok. Elmondtam nekik, hogy számomra az a legfontosabb, hogy segítsem a magyar embereket az egészségük megőrzésében, ezért nem adhatom a termékeimet olyan áron, amit nem tudnának megfizetni

– meséli Sándor.

Volt olyan, hogy felhívott egy idős vevőm, és arról panaszkodott, hogy bár elmúlt hetven, de minden reggel úgy ébred, amióta az én ganoderma-készítményemet fogyasztja, mint 18 éves korában! Mondtam is neki, hogy ennek örülnie kellene! Mire viccesen kifakadt: örülnék is, ha lenne feleségem, de egyedül élek!

A gombáknak kell az állandó nedvesség, így naponta kétszer is fellocsolják a helyiségeket, ahol nem ajánlatos hosszú ideig tartózkodni, mert a gombák folyamatosan lövik a levegőbe a spóráikat, ami az emberi tüdőnek nem tesz jót hosszú távon.

Galéria
Fotó: Dubóczky Krisztina

De azt is kifejti Sándor, hogy a gyógygomba és a belőle készülő termékek – porok, csokoládék, tea- és kávékészítmények – evésével vigyázni kell ám, és akárcsak a gyógyszerek esetében, itt is be kell tartani a terméken feltüntetett adagolást, és követni kell az ő utasításait! Mert bizony okozott már problémát a túlfogyasztás, amit a szakértő orvos meg is magyarázott: annyira felpörgette a szervezet méregtelenítését, hogy kellemetlen mellékreakciókat produkált a test!

Sándor biztos abban, hogy a gomba a jövő tápláléka lesz, mert könnyen termeszthető, rendkívül gazdag hatóanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, és akár a húst is helyettesítheti.

Sándor gyógygombák termesztésében elért eredményei, saját rendezvényei, valamint előadásai, riportjai a helyi értékmegőrzés támogatásával szülőfaluja és Bács-Kiskun megye hírnevét is öregbítik. Lehetőséget biztosít magyar és külföldi csoportoknak, iskoláknak, kertbarátoknak, hogy betekintsenek gazdálkodásának rejtelmeibe és szépségeibe. Külföldi delegációk is gyakran megfordulnak az országban egyedülálló látványt nyújtó gombatenyészetben.

Kiemelt kép: Dubóczky Krisztina

Hogyan támogatják egészségünket a gyógygombák?
Az alternatív gyógymódok között első helyeken említik a gyógygombák hatásait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik