Miért érdemes tájfajta gyümölcsöt, zöldséget termeszteni, miért olyan jelentősek a Föld és a fogyasztók szempontjából egyaránt és hogyan járulnak hozzá a biológiai sokszínűség megőrzéséhez? Itthon a tájfajták között egyre népszerűbbek az ÖMKi partnerségében működő bio kisgazdaság paradicsom palántái, amelyeket hamarosan, idén is bárki beszerezhet a kutatóintézet kínálatából.
A tájfajták a professzionális nemesítés előtti időkből származó, hagyományos kultúrnövények, amelyek gazdálkodó elődeink generációkon átívelő válogató, szelektáló munkája révén jöttek létre. Az évszázadok során kiválóan alkalmazkodtak a hazai “táj” adottságaihoz, és genetikai változatosságuk révén máig megőrizték kiemelkedő adaptációs képességüket. Ezért is találhatunk közöttük olyanokat, melyek ellenállóbbak a klímaváltozás okozta hatásokkal, vagy éppen bizonyos károsítókkal szemben.
Nemcsak genetikájukban, de formában és ízben is rendkívül változatosak, velük egészségesebbé, zamatosabbá tehetjük étrendünket. Az ÖMKi tevékenységének köszönhetően az elmúlt években egyre jobban megismerhettük az olyan kiváló, itthon termelt tájfajtákat, mint a különleges íz- és formavilágú tájfajta paradicsomokat, vagy a hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabona liszteket.
A kutatóintézet a Föld napja apropóján is arra bíztat, hogy ültessük és fogyasszuk a sokszínű és kiváló minőségű tájfajtákat, akár a konyhakertben, vagy éppen a teraszon.
A tájfajta paradicsompalánták termesztése a genetikai sokszínűség, a szín- és ízgazdagság, és nem utolsó sorban agrárörökségünk hatékony megőrzését szolgálja. Kutatóintézetünk évek óta kiemelt figyelmet fordít rájuk. Sokat teszünk azért, hogy májusban évről évre egyre több tájfajta paradicsompalánta jusson el a kiskertekbe
– számolt be Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője a kezdeményezésről.
A palánták kiskereskedelmi forgalomba kerülésével a fenntartható mezőgazdaságra, az ökológiai gazdálkodás jelentőségére is fel szeretnénk hívni a figyelmet, hiszen a hazai biotermékek fogyasztásával nemcsak az egészségünkért, de a környezetünkért is teszünk
– tette hozzá a Föld napjához kapcsolódva a szakember.
Hol szerezhetők be idén a tájfajta paradicsompalánták?
A vásárlók az elmúlt években néhány nap alatt több ezer palántát kapkodtak el az ÖMKi kezdeményezését támogató országos áruházláncból, ezért a szervezők idén ismét, immáron 24 ezer tőre növelték a palánta készleteket. Akik biztosra szeretnének menni, a napokban online is megrendelhetik a tájfajtákat, amelyeket május közepétől személyesen, az ÖMKi irodájában vehetnek át.
Töretlen a népszerűség
Tavaly a Fagyos Szentek után ovis gyerekek ültették el, majd nevelgették a paradicsompalántákat az országos Ovikert program keretében, megismerve a környezetbarát kertészkedés és az egészséges étkezés alapjait. A kiskertész „módszerrel” a gyerekek megtapasztalták, milyen finom és egészséges a saját kertben megtermelt, frissen szedett biozöldség.
Az elmúlt három évben sok ezer kiskertben nevelték, majd élvezték e különleges tájfajták gyümölcsét a felnőtt hobbikertészek is. Sőt, miután az ÖMKi kutatási projektje megkapta a Highlights of Hungary mezőny előkelő helyezését, még többet hallhattunk a tájfajta paradicsomokról, mint a hazai öko kutatás egyik büszkeségéről.
Ezzel párhuzamosan természetesen rájuk talált a magyar gasztronómia, hiszen a paradicsom a magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga. Farkas Richárd, a Dining Guide Év Ifjú Séftehetsége és és Havas Dóra gasztroblogger az ízletes tájfajták nagykövetei lettek, több ismert séf pedig örömmel vette fel azokat a konyhakertjébe.