Pixabay.com
Kertünk-Portánk

Napraforgóval és levendulával a kerti fajok megmentéséért

Kampány indul a fajok, köztük a seregélyek, a poszméhek és a sündisznók pusztulásának megállítására.

Ültessünk napraforgót és levendulát a kertünkbe idén tavasszal, hogy megfordítsuk a korábban elterjedt kerti fajok hanyatlását – buzdította a közvéleményt az RSPB madárjótékonysági szervezet, mert így segíthetünk megfordítani a fajok, köztük a seregélyek, a poszméhek és a sündisznók veszélyeztetett sorsát, írta meg a theguardian.com.

Bár a felhívás Angliában hangzott el, a szervezet tanácsait nálunk is érdemes megfogadni.

Kapcsolódó
Itt az ideje, hogy a "gyomok" elvaduljanak kertjeinkben  
Egy virágkiállítás, ahol egy gyomkert lett a győztes.

Évtizedekkel ezelőtt a fent említett fajok mindegyike elterjedt volt, de az élőhelyek elvesztése és a mezőgazdaság változásai miatt ma már fenyegetésekkel néznek szembe. A seregélyek száma az 1970-es évek közepe óta kétharmadával csökkent, az ország poszméhfajai felének a populációja is egyre kevesebb, a sündisznók száma pedig az elmúlt ötven évben 30 millióról 1 millióra esett Angliában, Walesben és Skóciában.

A jótékonysági szervezet azt javasolja, olyan napraforgó kerüljön a kertekbe, ami a nyár végétől kora őszig kitart, és bőséges magvacsorát biztosít a madaraknak. Tanácsolják még a kukoricatáblás egynyári növényeket, a gyűszűvirágot és a levendula is egy másik jó opció, mivel gazdag nektárban a méhek számára, így az egyik legjobb választás a beporzók támogatására.

Ma már egyes vetőmag- és növényárusok speciális címkéket is feltüntetnek a különösen rovarbarát fajokhoz. A kiemelt kedvencek közé tartozik az ernyős verbéna, a mezei gólyaorr, a kerti macskagyökér, a szurokfű vagy vadmajoránna és a nyári orgona.

Szerencsére úgy látszik, az emberek többsége törekszik arra, hogy segítse a vadon élő állatokat.

Úgy tűnik, elindult egy mozgalom, amelyben az emberek felismerik, hogy kertjeink csodálatos, közös terek lehetnek számunkra és a vadon élő állatok számára, mindenki javára. A legjobb és legegyszerűbb, ha több növényt nevelünk a saját otthonunkban, amik változatos, egészséges táplálékforrást biztosítanak, menedéket és fészkelőhelyet kínálnak. Szerencsére sok növény, ami kedvez a vadon élő állatoknak, szép, színes és illatos, ami barátságosabbá, pihentetőbbé és érdekesebbé teszi a tereket mindannyiunk számára

– mondta Adrian Thomas, az RSPB vadkertészeti szakértője

Lássuk, hogy a szakemberek szerint melyik az öt legjobb növény a vadon élő állatok számára

  • Napraforgó: gyönyörű és magról könnyen termeszthető. Kiváló a beporzóknak, és nagyszerű táplálékforrást jelent a madarak számára;
  • Egynyári növények: a vörös mák és a kék búzavirág szintén jó választás;
  • Mini rét: csak hagyjuk, hogy a pázsit szabadon növekedjen, és lóhere valamint más réti virágok növekedjenek az állatoknak.
  • Levendula: az ismerős, kellemes illatú gyógynövény, ami tökéletes a méhek és a lepkék számára.
  • Gyűszűvirágfélék: a magas lila, rózsaszín és fehér virágok  a méhek mágnesei.
Kapcsolódó
A külváros, ahol állampolgárságot kapnak a méhek, a pillangók és a fák is
Nem véletlenül érdemelték ki az Édes Város becenevet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!