Kertünk-Portánk

Hét érdekesség a Nap legbájosabb követőjéről

pixabay.com
pixabay.com
Fényes és vidám, meleg és hívogató, mint az édes nyári Nap.

Egyetlen virág sem képes feldobni a hangulatot, és mosolyt csalni mindenki arcára úgy, mint a napraforgó. Fényes és vidám, meleg és hívogató, mint az édes nyári nap. Ragyogó sárga szirmainak köszönhetően a napraforgó összetéveszthetetlen, nem véletlenül közkedvenc nyári virág.

Kapcsolódó

Számos fajtája létezik – van kisebb és nagyobb, dísz és haszonnapraforgó, létezik sárga, de létezik piros szirmú is. De nem csak csodálatosan bájos, de hasznos is. Olajának kedvező élettani hatásai miatt pedig gyógynövénynek is számít. Jelentése és története igen érdekes.

Jelentése

A napraforgó az imádatot, a hűséget és a hosszú életet szimbolizálja. Jelentésének nagy része névadójától, magától a naptól ered. A napraforgóról ismert, hogy „boldog” virág, így tökéletes ajándék lehet.

pixabay.com

A napraforgó története

A napraforgó az amerikai kontinensről származik, az indiánok már ie 1000-ben is ismerték, majd évszázadokon át értékes táplálékforrásként termesztették. Európába 1569-ben spanyol hódítók hozták át és eleinte dísznövényként termesztették. A 16 században az egész világon elterjedt. Haszonnövényé azután vált, miután Bunyan 1716-ban Angliában szabadalmaztatta a napraforgóolaj sajtolásának módszerét – ez előtt Magyarországon is dísz-, illetve szegélynövénynek ültették.

Mitológiai története

A görögök nagyon sajátos módon mesélik a napraforgó eredetét. Elbeszéléseikben egy nimfa beleszeretett Apollónba, a Napistenbe, de a Napisten a szerelmét nem viszonozta. Így a nimfa csak nézte, nézte, ahogy kedvese körbejárja az eget. Végül a nimfa gyökeret eresztett, és az arca olyan lett, mint a nap.

Emiatt van a görögök szerint a napraforgónak nagy, sárga közepe, amit a napsugarakat szimuláló szirmok vesznek körül.

Érdekességek a napraforgóról

Pixabay.com

Nem minden napraforgó sárga
A legtöbb ember úgy tudja, hogy a napraforgó sárga. Azonban léteznek piros és lila napraforgók is.

Apró virágok ezrei alkotják a napraforgófejet 
A napraforgó feje ezer apró virág kombinációja. A tányér szélén vannak a rovarok csalogatására szolgáló, sárga, nyelves virágok, a ,,sugárvirágok”. A tányér közepe felé haladva, szabályos körökben helyezkednek el a hímnős csöves virágok, amelyekben a porzók előbb érnek, mint a bibe.

Számos művészt megihletett a napraforgó bája
Azt mindenki tudja, hogy Vincent Van Gogh előszeretettel festett napraforgót, ám nem ő volt az egyetlen. Diego Rivera, Alfred Gockel és Paul Gauguin is szerették és megörökítették a növényt.

A napraforgó magassága változó
A napraforgót rendszeresen két kategóriába sorolják: magas és törpe. Annak ellenére, hogy a közhiedelem szerint a napraforgók óriásiak, 1-3 méteres magasságig is megnőhetnek, vannak kimondottan alacsony dísznapraforgók is, amiket cserepekben tartanak.

pixabay.com

Csak a fiatal napraforgók fordulnak a nap után
Érdekes tény, hogy a fiatal napraforgók keletről nyugat felé fordulva követik a nap járását – ezt a jelenséget heliotropizmusnak nevezik. Tudósok kimutatták, hogy a napraforgónak cirkadián ritmusa van, tehát a belső biológiai órája és a napfény segítségével képes fordulni. A fiatal növények arca minden nap követi a napot napkeltétől napnyugtáig, és megismétli a ciklust érésig.

Érett napraforgók kelet felé néznek
Ahogy a napraforgó eléri az érettséget, belső órája lelassul, amíg teljesen be nem fejeződik a heliotropizmus. Keletre fordulásával a napraforgó akár ötször több beporzót vonzhat magához, mert gyorsabban felmelegszik, mint a nyugati fekvésű növények.

A napraforgóolajnak gyulladáscsökkentő hatása van
A napraforgó a szépség mellett további előnyöket is kínál. A napraforgóolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Linolsavat tartalmaz, ami arachidonsavvá alakulhat. Mindkettő zsírsav, és segíthet csökkenteni a vízveszteséget és helyreállítani a bőr védőrétegét.

pixabay.com
Kapcsolódó
10 érdekesség a királyi menyasszonyok kedvenc virágáról, a gyöngyvirágról
Számos legenda kapcsolódik hozzá, állítólag szerencsét hoz a szerelemben is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik