Kertünk-Portánk

Látványos rovarhotel készült egy homokszentgyörgyi portán

Balogh Sándor
Balogh Sándor
Alulra ősszel talán a sünik is beköltöznek.

A kertekben élő rovarok nagy többsége igen hasznos. Méheknek, katicáknak, pillangóknak, egyéb rovaroknak mind megvan a saját szerepe. Egyértelműen elmondható, hogy bár kicsik, nélkülözhetetlenek. Ezért különösen jó, ha jelen vannak a kertünkben.

Kapcsolódó
7 meglepő érdekesség kedvencünkről, a katicabogárról
A családnak 6000 ismert faja van, ebből hazánkban hozzávetőlegesen 90 őshonos.

A rovarokat virágokkal csalogathatjuk a lakóhelyünk közelébe, és rovarhotel segítségével menedéket is nyújthatunk számukra. Olykor csak átmeneti szállás eső idején, máskor tartós lakhely a rovaroknak, ahol áttelelhetnek, fészkelhetnek.

Bárki készíthet rovarhotelt magának, nem is kell hozzá különösebb szakértelem. Otthon található fák, csövek, némi kreativitás és idő, és máris remek hotelek készíthetők.

Balogh Sándor homokszentgyörgyi otthonában is csodaszép rovarhotel áll. Mint a Sokszínű Vidék megkeresésére mondta,  mindig is szerett volna csinálni egy rovarhotelt magának, ideje is volt rá, anyag is, szerszámok is rendelkezésre álltak.

Az első 40×80 centis lett, amit aztán több másik követett. A legnagyobb rovarhotel a gyümölcsösömben van, elkészülése összesen 4-5 napot vett igénybe, szabadnapjaimon volt lehetőségem órákat foglalkozni vele. 90×100 centiméteres raklapok adták az alapjait, ezekből összesen 8 darab lett felhasználva, valamint a kéményhez bontott tégla

– mesélte.

Összeállítás után festette, majd az üregeket feltöltötte a különböző betétekkel: szalmával, cseréppel, bambusszal, hulladék faanyaggal, fenyő tobozzal, tűzifával.

Az eredmény magáért beszél, a képre kattintva galéria nyílik.

Galéria
Balogh Sándor

Egy rovarhotel elkészítésénél érdemes odafigyelni arra, hogy mindenképpen legyen teteje, de alulról sem jó, ha nedvesedik. Legjobb, ha magas lábakon áll szélvédett, napos helyen.

Fontos tudni, ha darazsat nem akar a hotel fogadni, érdemes a fúrt lyukacsos fa használatát elkerülni.

Kapcsolódó
Kertünk hasznos apróságai, avagy csodás rovarok nagyító alatt
Rovarok. Nélkülük nem lehetne a biokertészkedés, és nem tudnánk kertünk egyensúlyát fenntartani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik