Kertünk-Portánk

Pazar veremházat építettek az alföldi tanyán

Tokaji Sándor
Tokaji Sándor
Szépen fejlődik a tiszakécskei „River Cottage”.

Egy tanya sok munkával jár, de nagy öröm a gazdának, ha régi álmát váltja valóra a vidékre költözéssel. Tokaji Sándor és Garami Anikó 2022 decemberében szolnoki életüket hátrahagyva egy alföldi tanyára költözött. A pár Tiszakécske külterületén megtalálta új otthonát: az újdonsült gazdák a Sárhalom dűlőben hamarosan munkához láttak.

Tokaji Sándor

Harmóniában a természettel

Sándor és Anikó két év keresgélés után vásárolta meg álmai tanyáját, az a tervük, hogy végleg maguk mögött hagyják a „civilizált világot”. A tiszakécskei tanya megfiatalítása és a vidéki, munkás hétköznapok bemutatása mellett szeretnének betekintést nyújtani a tanyasi élethez kapcsolódó eszközök, épületek, az állattartás, az önellátás világába.

Azok számára, akik hasonló módon tervezik megvalósítani az álmaikat, izgalmas programokat szerveznek, melyeken testközelből ismerkedhetnek a tanyasi léttel.

Tokaji Sándor

Újjávarázsolják az ódon portát

Anikó és Sándor az elmúlt két évben nagy elszántsággal, olykor szinte emberfeletti erőfeszítésekkel, lépésről lépésre kezdte felújítani a közel százesztendős tanyát. A munka során szem előtt tartják a hagyományos építészeti módokat és stílusjegyeket. A „régi-új” tanya kialakítása jelenleg is folyamatban van, tudatos elképzeléseik nyomán.

Tokaji Sándor

A fiatalodó porta eddig a főépület mellé egy nyári konyhát kapott kemencével, kerti tárolóval, népes baromfiudvarral, kecskékkel és birkákkal. Az öreg melléképület felújításra szorult, de nem várhattak tovább a felújtással, hiszen ez ad majd helyet a júliusra meghirdetett vályogos tábornak. Az elmúlt két évben ez az épület adott helyett az összes szerszámnak, műhelyként szolgált a házigazdáknak.

Takaros veremházat építettek

2023-ban már több rendezvényt is meghirdettünk, ebből az elsőt a pünkösdi hétvégén rendeztük. A program során a résztvevőkkel egy hagyományos földvermet építettünk a tanya területén található anyagokból. Gerendákból, deszkákból mindenféle komolyabb gépi segítség nélkül

– mesélte Tokaji Sándor a Sokszínű vidéknek.

A kaláka résztvevői első lépésben kitűzték a verem helyét, majd több mint 30 köbméter homokot lapátoltak ki puszta kézzel – ásóval, lapáttal. A komoly fizikai igénybevétellel járó feladatban segítséget nyújtottak a dűlőn élő szomszédok is a csapatnak.

Facebook / Tokaji Sándor
Tokaji Sándor

Az alap kiásása után a második napon földbe kerültek a fából készült tartó oszlopok, elkészült a verem teljes tetőszerkezete, és a nap végére felkerült az egyik oldalfal deszkázata is. Nemcsak a közös munka kovácsolta egységbe a csapatot, az este folyamán Sípos Mihály, vendégelőadó mesélt az önellátás köré szerveződött közösségekről. Az előadó családjával szintén tanyán él, egy közel 300 tanyából álló, önellátáson munkálkodó közösség vezetője.

Az esti előadást több helybeli tanyatulajdonos is meghallgatta, majd az est zárásaként a közösen elköltött vacsora végeztével előkerültek a fapipák, és jóízűen elbeszélgettek az „élet nagy dolgairól.”

Galéria

A veremépítés harmadik napjának végére helyére került az összes oldalfal és a tetőszerkezet borítása. A következő hétre maradt a Harmónia Tanya tulajdonosainak a bejárat és az odavezető lépcsősor megépítése, valamint a kiásott homok visszalapátolása a verem föld feletti részére, takarás gyanánt.

Sándoréknak a veremépítő csapat mellett Varga Ferenc is sokat segített, aki szakmai tanácsokkal támogatta a csapatot az építés folyamatán.

Tokaji Sándor

Mindenük a vályog

Az idei nyár ezzel korántsem zárult le a tanyán, július elején a „Minden, ami vályog” elnevezésű tábornak adnak helyet. A négynapos rendezvényen a résztvevők a klasszikus vályogtégla készítése mellett elsajátíthatják a többrétegű vályogvakolat, a kenderköteles vakolatdísz, a kemence tapasztás és a meszelés technikáit. A tábor ideje alatt vendég fellépőként a Tarsoly zenekar ad akusztikus népzenei koncertet, esténként szakmai előadásokat hallgathatnak a résztvevők.

Ez a vályogos tábor július 06. és 9. között csütörtöktől vasárnapig tart majd, de a résztvevőknek lehetősége van csupán egy-két napra is bejelentkezni. A táborlakók számára a „játszós ruha” kötelező! Jelentkezni levélben lehet a harmoniatanya@gmail.com címen

– magyarázta a gazda.

Kapcsolódó
Harmadszor is tanyasi lett a ballószögi gazda
Nagy János Péter harmadik tanyáján végre hazatalált.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik