Mozaik

A kastély, ami csapdába ejti a démonokat

wikimedia commons
wikimedia commons
A néphit szerint a középkori erődöt a pokol kapujára építették.

A 13. század második felében egy titokzatos gótikus kastély épült Csehországban. Furcsa helyen , látszólag ok nélkül épült a kastély, hiszen nem volt víz a közelében, nem volt stratégiailag fontos, és látszólag lakatlan volt. Akkor mégis miért épült ez a véletlenszerű erőd?

A helyi legenda szerint démonok csapdába ejtésére szolgált, írta meg az Atlas Obscura.

Kapcsolódó
28 ezer tulajdonosa van egy francia kastélynak
Összefogásra volt szükség.

Állítólag a pokol kapuja nyílt meg ott, a sziklás cseh hegyen. A kastélyt a portál köré építették, és egy kápolnát emeltek közvetlenül a lyuk tetejére, hogy megakadályozzák a gonosz szörnyek kiömlését az alvilágból az emberi birodalomba.

A néphit szerint a pokol feltételezett kapuja olyan mélyen volt, hogy senki sem láthatta az alját, és azok, akik megpróbáltak bejutni a sötét nyíláson, démoni ember-állat hibridekkel találkoztak. Manapság is legendák keringenek arról, hogy az autók nem indulnak el a kastély közelében, és sötétedés után furcsa, vérző állatok járnak a környéken.

wikimedia commons

Valójában a csehországi Houska kastély egy kora gótikus stílusú vár, ami adminisztratív központnak épült a királyi birtokok kezelésének felügyeletére II. Ottokár uralkodása alatt.

A titokzatos kastély mindenesetre ma is megtekinthető, így aki akarja utána járhat a kísértethistóriáknak, vagy megtekintheti a régi lovagi szalont, a kápolnát, amely állítólag a pokol kapuját takarja, és megcsodálhatja az épület falát díszítő régi freskókat és falfestményeket.

Kapcsolódó
Rekordszámú látogatót vonzanak a hazai kastélyok és várak
A műemlék kastélyok és várak, valamint kastélykertek és parkok szeptember végéig csaknem 150 ezer érdeklődőt fogadtak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik