Mozaik

Világbajnok lett egy magyar izomgolyó Madridban

facebook/kazinczy zoltán
facebook/kazinczy zoltán
A salgótarjáni tenyésztő Romolusz Jambo nevű mallorcai masztiffja a veteránok között szerezte meg a győzelmet.

Idén Madrid adott otthont a Kutya Világkiállításnak, mely a tenyésztők legjelentősebb találkozója, hisz ezeken a rendezvényeken választják meg a különböző kategóriákban a világgyőzteseket, azaz a World Dog Show világbajnokait.

A Salgótarjánban élő Kazinczy Zoltán mestertenyésztő nem először vett részt  világkiállításon, és nem először örülhetett annak, hogy kutyája világbajnok lett.

Kapcsolódó
Első magyarként győzött egy vidám izomgolyó Mallorcán
A legszebb hat hónapos kor alatti kategóriában nyert a kutyus.

A harmincas éveiben járó fiatalember tizenéves kora óta komolyan foglalkozik kutyákkal, húsz éve pedig a mallorcai masztiff szerelmese. Azóta tenyészti ezt az éber, hűséges, gyengéd, védelmező, bátor és ritka fajtát, melynek őshazája a spanyolországi Mallorca szigete.

Jelenleg 18 kutyus tagja Zoltán Romolusz nevű mestertenyészetének, akik három részre osztódnak: tenyészszukák, kiállításra “specializálódott” kutyák és az idősebb, szimpla családi kedvencek.

A kennel kutyái rendszeres résztvevői hazai és nemzetközi kiállításoknak. Szinte megszámlálhatatlanul sok díjat nyertek már, köztük világgyőztes címet, amiből Madridban újabbat “zsebelt be” a tenyésztő.

A 11 éves Romulusz Jumbo a spanyolországi versenyen veterán világbajnoki címet nyert, mellette az idei spanyol bajnoki címet is megszerezte.

Ez azért is hatalmas siker, mert spanyol fajtával a saját hazájában egy külföldi tenyésztő, jelen esetben én, lekörözött minden vetélytársat. Jambo ezzel a sikerrel nyugdíjba is vonul, a szimpla családi kedvencek közé kerül

– mondta érdeklődésünkre a győztes kutya gazdája.

A mallorcai masztiff egyébként a legritkább és kevésbé ismert fajták közé tartozik. Évtizedekkel ezelőtt az eltűnés szélére sodródott, de hála a spanyoloknak, összefogással megmentették a fajtát, bár még mindig kevés egyedszám él belőlük a világon.

Nagyon sok jó tulajdonságuk és méreteik miatt városi környezetbe is tarthatók. Ahogy jellemzik, ez a kutyafajta egy vidám kis izomgolyó, közepes méretű kiadásban. Aki megismeri, az biztosan megszereti

– említette a tenyésztő.

Kazinczy Zoltán a fajta iránti elkötelezettségéből és szeretetéből fakadóan a jövőben is népszerűsíteni kívánja a mallorcai masztiffot, és kutyáival egyetemben természetesen nem hiányzik majd a következő évek versenyeiről sem.

Kapcsolódó
Budapesten randevúztak Európa legszebb kutyái
57 országból mintegy 16 ezer kutyát vonultattak fel gazdáik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik