Mozaik

Életet leheltek az 50 éves Skodába Sopronban

Mosonyi Zoltán
Mosonyi Zoltán

Egy kapuvári garázs mélyéről került a soproni Mosonyi Zoltán tulajdonába a hetvenes évek csehszlovák és szocialista autógyártásának egyik legszebb kocsija, egy Skoda 110R Coupé – írta meg cikkében a Kisalföld.

A csaknem ötvenéves, de már 23 esztendeje a tárolóban álló jármű igazi kuriózumnak számít, most a vastag porréteg eltávolítása és a szükséges felújítás elvégzése után újra a régi pompájában csillog a veterán szépség.

Egy kapuvári, 88 éves bácsitól vásároltam, annyira tetszik ez a típus, hogy ez már a harmadik ilyen autóm. Az előzőtől házépítés miatt kellett megválnom, erre a mostanira négy évet vártam, mire eladta a tulajdonosa

– árulja el Mosonyi Zoltán, aki hobbi- szinten foglalkozik autókkal.

Facebook/Skoda 110R Coupé

A felújítás során a vastag porréteg eltávolítása mellett a legnagyobb kihívást a szükséges alkatrészek utáni vadászat jelentette, ezekre mintegy félmillió forintot költött, valamint a nyári szabadsága alatt jó pár munkaórát fordított a kocsira.

A Skoda 110R Coupé a hetvenes években rendkívül keresett típusnak számított, látványos karosszériája és több különlegessége, például a keret nélküli ablakai miatt. Az autót újonnan megvásárló, előző tulajdonosa is kalandos úton jutott hozzá a kor viszonyaira jellemző módon, 1974-ben: egy bankban dolgozó ismerőse súgott neki, hogy jöjjön befizetni, mert várható egy szállítmány, ezt követően néhány hét alatt meg is kapta az akkor meglehetősen drágának számító járművet.

Facebook/Skoda 110R Coupé

A kocsi napjainkban egyre inkább kuriózumnak számít, a nagy kereslet mellett egyre kevesebb példányt kínálnak eladásra. Mosonyi Zoltán elmondta, annak ellenére, hogy egy Skodákkal foglalkozó csoportban úgy osztotta meg friss szerzeményéről a fényképeket, hogy semmiképpen nem kívánja eladni, azonnal kapott öt vételi ajánlatot rá.

Amikor azt firtatjuk, mi ennyire vonzó ebben a típusban, egyértelműen a formáját nevezi meg.

Olyan szép ez az autó, hogy még kézzel lemosni is élményt jelent

– osztja meg.

A Soproni Autó-Motor Veterán Klub tagjaként további renoválásában is gondolkodik: jelenleg egy olyan ZIL teherautó megújítását tervezi, amelyekkel például a Jereván lakótelepet építették.

Kapcsolódó
Csodaszámba megy a 40 éves rendőrségi Zsiguli Pécsen
Természetesen a jármű nincs szolgálatban, tulajdonosa veterán autó találkozókra jár vele.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik