Otthon készült

50 magyar gazda alapanyagából főznek a stílusteremtő étteremben

Vendégségben jártunk Borbás Marcsi egyik főszereplőjénél, az Év Strandételével is büszkélkedő Bezerics Daninál.

Nápolyi pizzák balatoni stílusban, Badacsony vs. Vezúv. Izgalmas felvetés a Balaton környékén és már Budapesten is jelenlévő Paletta étterem étlapján, de még jobb végigolvasni a teljes kínálatot, megtudni újra, mi mindent tud a hazai konyha hazai alapanyagokból.

Zalaistvándi mozzarella és Parenyica, bátyai paradicsomos alap, boglári harcsa, hasáb burgonya a keszthelyi egyetem Hópehely fajtáiból, rántott nemesbükki Korosajt, krumplisaláta Bezerics anyukától, kaposvári mangalica stifolder, pusztaszabolcsi érlelt sajt. De éppenséggel tonhal saláta és Cézár öntet is készül balatoni stílusban.

Mert a Balaton egy életérzés és egy stílus, a Borbás Marcsi által is filmre vitt keszthelyi Bezerics család pedig éppen ebben hisz, e vidék szerelmeseként.

Ahogy a télen is nyitva tartó pesti kirendeltségükben ülünk és Dani egyre másra kóstoltatja az étlap különlegességeit, végigjárjuk a Dunantúlt. Közben gondolatokat, filozófiát kapunk a vendéglátónktól.

Közel ötven gazdával dolgozunk együtt. Ez többet jelent annál, minthogy balatoni alapanyagokat használunk fel. Ez stílusteremtés. Olyan közösségi élményt akarunk, amelyben nem mi vagyunk a főszereplők, hanem az asztaltársaság. A közösségi élmény hiányzik sokfelé, de a Közel-Keleten még megvan. A pizzát ezért is nagyon szeretem: közösségi főételnek is jó, de az utcán is lehet enni. Be kell tenni az asztal közepére, be kell nyúlni érte, lehet osztogatni. Mindennek megvan a miértje

– mondja Bezerics Dani, a Balaton környékén (északon és délen is), illetve a pesti Tompa utcában jelen lévő Paletta tulajdonosa.

A Badacsony a téli csöndben mutatja meg igazi önmagát
Végre nyitva van már néhány hely, nem is akármilyenek. Vadakkal tele a hegy.

Dani szavai alapján a lényeg éppen a jelenlét, testben és lélekben. Ha kinyitja az étlapot az ember, egy A3-as méretű papírlapot kap, a közepén pedig ott kéklik a világ legszebb tava.

Mindjárt egy térképet kapsz a kezedbe. A lelkedet pedig engedd szabadjára. Az étterem is egy utazás, merjük magunkat elengedni és utazni. A hétköznapi menü se csak a fizikai kielégítést szolgálja, hanem kapjon hozzá a vendég pluszélményt is. A Balaton mediterrán vidék. Ha megérkezel, legyen ott a lelked, sok mosollyal.

– mondja Bezerics Dani.

Fotó: Sokszínű Vidék

Nem mi vagyunk az elsők, akik leírjuk, hogy mindehhez jó helyen járunk itt – többek között a 444 jó hely Budapesten című kiadvány is felhívta rá a figyelmet.

2017-ben a keszthelyi Palettáé lett az Év Strandtétele, mégpedig a Bulled Ponty szendvics.

Amit viszont legközelebb elsőként fogunk rendelni Daniéknál, az a burger, természetesen hazai alapanyagokból. A kilencvenes évek legendás körtéri hamburgere óta nem volt ilyen burgerélményünk, de annak inkább csak a hangulata maradt meg. Ennek az ízére sokáig emlékszik az ember, és visszahívja ide.

Kiemelt kép: Facebook/palettabudapest

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik