Megkezdődött az őszi lehalászás a somogyi tavakon. Az aszályos időjárás miatt az érzékenyebb halfajokból kevesebb van, de a pontyállomány bőséges és a karácsonyi ünnepekre minden fogyasztót ki tudnak szolgálni, írja a Sonline.
A pontyokat, busákat, keszegeket, süllőket mérlegelik, és utána az oxigénnel dúsított víztartályokba kerülnek. A tervek szerint a lehalászások a keményebb fagyokig zajlanak, majd ezt követően a telelő tavakból szolgálják ki vásárlóikat.
A nyári aszályos idő nem kedvezett a halgazdálkodásnak, kevés víz van a tavakban és az érzékeny fajok közül keszegből és süllőből kevesebbre számítunk, de pontyból nem lesz hiány, kielégítő a mennyiség
– mondta a portálnak Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója.
A megnövekedett takarmányárak, a magas üzemanyag- és bérköltségek miatt drágulni fog a hal idén karácsonyra, nem lesz ezer forint alatt a ponty kilója.
A tengeri halak közül a lazac a sláger, de a szakember nem ajánlja, mert a tengerek erősen szennyezettek nehézfémekkel és mikroműanyagokkal, ezzel szemben a magyar halak sokkal egészségesebbek.