Való igaz, hogy a karfiol rizs nem helyettesíti a hagyományos rizst, mégis arra biztatunk mindenkit, hogy legalább egyszer kóstolja meg. A karfiol rizs valójában ízletes és könnyen beleillik a legtöbb étkezési tervbe. Ezt olyan trendnek neveznénk, amelyet érdemes kipróbálni.
A karfiol rizs úgy néz ki, mint a fehér rizs (és néha olyan, mint a kuszkusz), de az íze 100 százalékban olyan, mint a karfiol. Mert az is, csak finomra aprítjuk, általában konyhai robotgépben, rizsszem nagyságúra. Mivel a karfiol nem egy különösen karakteres ízű zöldség, megfelelő fűszerek és ízesítők hozzáadásával akár olyannak is tűnhet, mint a rizs.
A karfiol rizs elkészítéséhez ideális esetben kezdjük egy friss, egész karfiollal. Vágjuk le a leveleket és a vastag szárat, ezután a maradék karfiolt szeljük nagy rózsákra. Tegyük egy konyhai robotgépbe, és aprítsuk a kívánt rizsszerű állagot, ami készen áll a főzésre.
Az aprítást, reszelést követően kezdhetjük a pirítást. Egy egyszerű pirított karfiol rizshez öntöttvas vagy más serpenyőben közepes lángon hevítünk fel kevés olajat. Amikor az olaj már forró, adjuk hozzá a karfiol rizst, fűszerezzük ízlés szerint és pirítsuk tovább, körülbelül 8-10 percig.
Tippek
Győződünk meg arról, hogy elég nagy serpenyőt használunk (a wok jól működik), hogy a karfiolrizs valóban megpiruljon, ne párolódjon. Ha nincs nagy serpenyőnk, fontoljuk meg, hogy a friss karfiol rizst egy tiszta konyharuhába csomagoljuk, és főzés előtt csavarjuk ki belőle a felesleges folyadékot. Ez segít majd a megfelelő karamellizálásban (barnulásban).
Egy csésze apróra vágott nyers karfiolvirág, amely hozzávetőlegesen 10 dkg karfiol rizsnek felel meg, a következő tápanyagokat biztosítja:
Kalória : 27, zsír: 0,3 g, Nátrium: 32 mg, szénhidrát: 5,3 g, élelmi rost: 2,14 g, cukor: 2 g, fehérje: 2 g, C-vitamin: 51,6 mg, Kolin: 47,4 mg, Kalcium: 23,5 mg, Vas: 0,45 mg, Kálium : 320 mg
A karfiol, beleértve a karfiol rizst is, megdönti azt a hamis nézetet, hogy „a fehér ételek egészségtelenek”. Határozottan egészségvédő és diétás.
Kevés a kalóriát tartalmaz
Mivel a karfiol rizs lényegesen alacsonyabb kalória- és szénhidráttartalmú, mint a hagyományos rizs, határozottan előnyös azok számára, akik diétás étrendre szorulnak.
C-vitaminban gazdag
Nyers formában a karfiol rizs kiváló C-vitamin forrás. Meglepő módon egy adag karfiolrizs (51,6 mg C-vitamin) ugyanannyi tápanyagot biztosít, mint egy kis narancs (51,1 mg C-vitamin).
Ez azt is jelenti, hogy ugyanazokat az antioxidánsokat és immunerősítő előnyöket kínálja, miközben potenciálisan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozás kockázatát.
Jót tesz a bélnek
Ennek egyik fő oka, hogy ezek a zöldségek jelentős mennyiségű prebiotikus inulint tartalmaznak, amely egy fermentálható rost, és elősegíti a jó baktériumok táplálását a bélben.
Gabonamentes étkezés egyik alternatívája
A rizs gluténmentes, a karfiol rizs is az. Ez azt jelenti, hogy azok számára, akik csak válogatott gabonákat fogyasztanak, például a cöliákiában szenvedőknek vagy gluténérzékenyeknek a karfiol rizs egy újabb gabonamentes lehetőséget biztosít számukra.
Vásárláskor keressen olyan karfiolfejeket, amelyek kemények és tömörek. Ne csak a fehér karfiolban gondolkodjunk. Ha lehetőség van rá, bátran válasszunk narancssárga, lila vagy zöld fajtákat is. Mindegyiknek egyforma az íze, de a narancssárga és a lila változat antioxidánsokban gazdagabb.
Pirítva, ízlés szerint fűszerezve több variációt is készíthetünk ( hagymásan, fokhagymásan, korianderrel, kaporral, petrezselyemmel, paradicsommal vagy paprikával)
Paradicsomos vagy sajtos szószként is tökéletes ízvilágot varázsolhatunk belőle.
Az Ausztráliában élő Irena Macri például a grillezett lazacot ajánlja paradicsomos karfiol rizzsel, de párolt vagy sült csirkével is kiváló köretként tálalhatjuk. Egy kis fantáziával biztosan tányérunk sztárja lesz.