Virágzó vidékünk

Télen is őrzi a falu határát Ferenc, a vezekényi gólya

A madár teljesen háziasodott az évek alatt, még soha nem indult el Afrikába.

Az emberek szívükön viselik a gólyák sorsát. Azokét is, akik ősszel útra kelnek, és annak a néhány madárét, amelyek úgy döntenek, hazánkban telelnek. Most, hogy beköszöntött a hideg, az igazi tél, Dél-Hevesből egyre több bejelentés érkezik, hogy Hevesvezekény közvetlen határában egy itthon maradt gólya árválkodik, olvasható a BNPI honlapján.

Kutyamenhelyen talált téli otthonra az egyeki fehér gólya
A gyepmesteri telep örökbefogadta a madarat.

A vezekényiek természetesen tudják, hogy a környéken fel-feltűnő madár Ferenc – született Ferike – egy közel 3 éves madár, aki 2017 júniusában, egy Tarnaszentmiklóson lévő fészekből esett ki nagyjából két hetes fiókaként. A Bükki Nemzeti Park egyik munkatársához került néhány napra, ahol a Ferike nevet kapta, majd a Hevesvezekényen működtetett átmeneti madármenhelyre került.

A gondos ellátásnak köszönhetően rendben fel is cseperedett. A koszt és a kvártély, amiben részesült, teljesen háziasította. Bár az elmúlt években több alkalommal találkozott vadon élő fajtársaival, párba egyszer sem állt, és Afrikába sem indult el. A településen maradt, s az ott lakók nagy örömére teljesen a falu gólyája lett. Nyáron fel-feltűnik a veteményeskertekben, máskor pedig az utak mentén forgalomirányítást végez. A falu lakói megismerik a gyűrűjéről, és odafigyelnek Ferencre.

A madár nem feledkezett meg fióka korának helyszínéről és a hideg, táplálékhiányos időszakban mindig felkeresi azt.

Ferenc strázsál / Fotó: BNPI

A napokban többen látták Ferencet kint strázsálni a községbe vezető út mellett, aggodalomra azonban nincs ok, a hű gólya esténként hazajár a biztonságot jelentő menhelyre.

A tervek szerint a madarat hamarosan befogáják, nehogy valami baj érje, hogy azután tavasszal ismét nekirugaszkodhasson a vad lét viszontagságainak.

Kiemelt kép: Illusztráció/Pixabay.com

Családtag lett Lilike, a kilenc éve Semjénházán telelő gólya
Ivaréretten derült ki, hogy hím madár, de a nevét "fiúként" is megőrizte.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik