Virágzó vidékünk

20 tonna tűzifából épült meg Miskolc karácsonyfája

A nemes cél mellett a környezetvédelem is szerepet kapott a fa állításában.

Tizenegy méter magas, és mintegy húsz tonna tűzifából építette fel a Hello Wood csapata Miskolc első adományfáját a Városház téren. A különleges installáció december 6-ától teljes pompájában megtekinthető, írja a Boon.

Az Adományfa fogalma a Hello Wood alkotócsoport nevéhez fűződik: 2014-ben építették meg először az azóta a világot is bejárt konstrukciót. 2016-ban bekerült művük a BBC fél évszázadot átfogó legérdekesebb karácsonyfa-válogatásai közé. Az építész csoport ötletének célja, hogy a nélkülöző családokat tűzifához juttassa. Egy általuk készített faszerkezetre építik a karácsonyfát formázó, több tonnányi tűzifahasábból álló művészi konstellációt. Az adományfát karácsony után elbontják, a tűzifa pedig a rászoruló családokhoz kerül.

A Városház téren álló fa 11 méter magas, csaknem ötezer kerek hasábból áll, és a belsejébe is be lehet menni. Körülbelül 15 tonna tűzifából áll az adományfa, amit mi még 5 tonnával megtoldottunk, amivel kiegészítjük az önkormányzat tűzifa programját

– mondta el a Hello Wood társalapítója, Huszár András.

Galéria
Fotó: Facebook/Miskolc és Én/Krompák Terézia

A karácsonyfa vízkeresztig, vagyis január 6-áig lesz a Városház tér dísze, utána elbontják, és szétosztják a Miskolcon élő nélkülöző családok között, ahol az otthon melegének biztosítása nehézséget okoz. Az önkormányzat szociális tűzifa készletével együtt így 70 tonna jut a rászorulóknak.

Csaknem 200 családnak tudunk segítséget nyújtani a tűzifa átadásával

– tette hozzá Varga Andrea alpolgármester.

Ugyanakkor a jótékonykodás mellett a környezetvédelemre is felhívja a figyelmet az alkotás. Az elmúlt években Miskolc légszennyezettségi adatai többször is meghaladták a kritikus értéket. Ennek egyik oka, hogy helyenként a szegénységből fakadóan sokan nem megfelelő anyagokkal, műanyaggal vagy gumival fűtenek.

Kiemelt kép: Facebook/Miskolc és Én/ Petró László

Íme 10, a legvarázslatosabb idei karácsonyfák közül
Tegyünk együtt egy virtuális sétát a Földünkön. Vigyázat, egyes karácsonyfákról nehéz elhinni, hogy léteznek!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik