Virágzó vidékünk

Kezdődik a rókák vakcinázása, ebzárlat lép életbe

Az előző évek gyakorlata szerint járnak el a hatóságok.

A rókák veszettség elleni vakcinázása idén tavasszal sem marad el, ezért az előző évek gyakorlata szerint ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás 2020. április 4-19. között zajlik majd hazánk déli és keleti megyéiben, írja a Nébih.

A vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják el a szabadba. A programba bevont területek térképes, valamint megyei bontású listája elérhető a Nébih weboldalán.

Forrás: Nébih

A lista tájékoztató jellegű, ezért az egyes területekre vonatkozó időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzatok adnak tájékoztatást. A konkrét információkról az önkormányzati hirdetőtáblákról informálódhat a lakosság, a külterületeken pedig plakátok figyelmeztetik a kirándulókat.

Fotó: Pixabay

A veszettség fő fenntartói a vörös rókák, hazai állományuk mintegy hetvenötezer egyedből áll. A veszettség hazánkban a vakcinázási programnak köszönhetően mára nagyon ritkán fordul elő, utoljára 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a betegséget. Emberi megbetegedésre több mint huszonöt éve nem került sor.

A betegség megelőzése érdekében történik a vakcinázás, mivel a veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra egyaránt veszélyes. A kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskák esetében pedig ajánlott.

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik