Virágzó vidékünk

Idén is keresik az év digitális falvait

nagypali.hu
nagypali.hu

Az „Év Digitális Faluja” címre ismét négy kategóriában pályázhatnak az innovatív digitális megoldásokat alkalmazó, ötezer főnél kisebb lélekszámú települések a mai naptól szeptember 9-ig. A díj okos módszerek és technológiák alkalmazására, a bevált jó gyakorlatok megosztására ösztönöz a vidéki közösségek megerősítése, a helyi életminőség javítása érdekében. A falvak a többi között megújuló energiaforrások, például napelem használatával vagy innovatív ipari parkok létesítésével érdemelhetik ki az elismerést.

Kapcsolódó
Nyártól sokan kaphatnak ingyen napelemet
Közel 90 ezer család juthat napelemes rendszer támogatáshoz.

„Az Év Digitális Faluja” kezdeményezés célja, hogy a kistelepülések egyre inkább képesek legyenek megvalósítani és bemutatni a digitális fejlesztéseket, adottságaikra építve kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket. A díj elősegíti és bátorítja a falvak közötti együttműködések kialakulását, a térségi szintű fejlesztések elterjedését.

A vezetőket, döntéshozókat az okos megközelítések használatára ösztönzi, hogy a magyar vidék kincsei otthonosabb helyekké és akár innovációs központokká váljanak.

A díj a pályázó településen bevezetett és alkalmazott okos város, okos falu módszerek és technológiák alapján nyerhető el négy kategóriában: innovatív települési környezet, fenntartható épített és természeti környezet, innovatív társadalmi és közösségi jólét, innovatív gazdasági ökoszisztéma.

Iránymutatásul a Digitális Falu Program honlapján megtalálható példatár szolgálhat, amelyben egyebek mellett okos közösségi terek, utcabútorok, zebra, fenntartható zöldhulladék kezelési megoldások vagy a digitális turizmus eszközei (pl. virtuális séták, applikációval rendelkező tanösvények) szerepelnek.

A független szakmai zsűri vizsgálja majd a bevezetett technológiák összetettségét, az integráció mélységét, a közösségfejlesztő erőt, továbbá a fejlesztések társadalmi, környezeti és gazdasági hasznosulását. Az elsőként tavaly kiosztott díjat idéntől a Neumann János Nonprofit Kft. gondozza. A Technológiai és Ipari Minisztérium háttérintézménye ősszel tervezi megrendezni az eredményhirdetést és az ünnepélyes díjátadót.

A honlapon érhető el a részletes pályázati kiírás, és ott lehet jelentkezni is.

Kapcsolódó
Egy falu, ahol a helyiek nem akarnak utcaneveket
 A település évszázadok óta él utcanevek nélkül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik