Virágzó vidékünk

Vadvirágos ruhába bújt a Csorvási löszgyep

Palcsek István Szilárd
Palcsek István Szilárd
A természetvédők meseszép fotókon mutatták be az őszi virágzást.

Ismét vadvirágok nyílnak a Csorvási löszgyepen – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

A nyári kaszálásokkal érintett területeken, az utóbbi napokban számos növény ismét virágba borult. A nemzeti park szakemberei a nyár folyamán a Csorvási löszgyepen időben és térben is tervezett, természetvédelmi célú kaszálásokat végeztek. A területet szakaszosan kaszálták, így az mozaikossá vált.

A kaszálásoknak és a közelmúltbeli esőzéseknek köszönhetően számos növény új levelei és virághajtásai is szépen kifejlődtek. Vadvirágok színpompás tablója nyílik Csorvás határában.

A sarjadó gyeppel együtt a kétszikű növények – egyebek között a csattogó szamóca, a tejoltó galaj, és a fehér üröm – levélhajtásai is megjelentek. Akadnak olyan fajok, amelyek szeptember közepén már virágozni is kezdtek, ilyen a közönséges párlófű, a ligeti zsálya, az indás pimpó és a gilisztaűző varádics.

Az utóbbi napok esőzéseinek hatására a védett, apró vetővirág is elkezdett kibújni. Ez a növény márciusban hozza a lapos, fél centiméter széles, enyhén csavarodó leveleit és toktermését, és ősszel virágzik, amikor a hosszú száraz nyár után az első őszi esők megérkeznek.

A korábban nem kaszált területeken is elkezdtek újra virágozni a tövek, a ligeti zsálya mellett a gilisztaűző varádics, az orvosi atracél, a réti peremizs, az osztrák ökörfarkkóró és a töviskés imola is újra nyílik.

A cikkben szereplő fotókat Palcsek István Szilárd a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársa készítette.

Kapcsolódó
Elvarázsolta a tanárnőt az égszínkék vadvirágos rét
Színpompás katángmezőre bukkantak az alföldi városban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik