Életmód

Mesebeli derű lakik a szegénységben élő néni lelkében

Ma van a szegénység elleni küzdelem világnapja. Így is segíthetünk.

Az ENSZ közgyűlése 1992 decemberében a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17. napját. A közgyűlés felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy szenteljék ezt a napot a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos konkrét tevékenységek bemutatásának.

A negatív tapasztalatok mellet mindig akad egy-egy pozitív példa is, ami megmutatja, hogy a szegénységben élőket nem sajnálni, hanem segíteni kell. Hisz erről szól maga az élet: hogy szeretetben segítsük egymást, mert ez a legfontosabb.

Beregi Nagy Edit osztotta meg Facebook-oldalán a megható és lélekemelő történetet a 76 éves idős néniről, aki áram és ivóvíz nélkül él havi 40 ezer forintból egy tanyán, mégis mesebeli derű lakik a lelkében.

Edit néni hetente egyszer bemegy a városba, Ceglédre a kerékpárját tolva, hogy legyen otthon víz és kenyér, a sárban botladozik esős idő után a traktorok felszántotta úton. Házikójában gyertyával világít, a nappal kel, napnyugtakor pedig ő is nyugovóra tér. Szeret itt élni, büszke a tyúkjaira és a kis kertjére, ahol zöldséget termeszt magának.

Fotó: Facebook/Edit Beregi-Nagy

Sokan a szívükön viselik Edit néni sorsát, ezért segítettek neki a porta rendberakásában, mielőtt beköszönt a tél, hiszen a tetőn a cserepeket összekuszálta, leverte a szél, a lakásban a tégláig lekopott már a vakolat. 322 ezer forint felajánlás érkezett. Ebből vásároltak építőanyagokat, matracot és élelmiszert Edit néninek. Bevakolták a falat, kijavíttatták a tetőt, festettek, beállították a felajánlásból kapott új sparheltet is.

Galéria
Fotó: Facebook/Edit Beregi-Nagy

Edit néni is kivette a részét a munkából, ő maga meszelte ki a konyhát és a kamráját. Nagyon boldoggá tették őt a segítséggel, de jól el is fáradt a nagy munkában.

A kezdeményező csapat tavasszal folytatja a felújítást, és azt kérik, hogy egy megosztással vagy anyagi támogatással segítse Edit nénit, akit megindított a története. A részleteket megtalálja az alábbi Facebook-oldalon.

Kiemelt kép: Facebook/Edit Beregi-Nagy

Olaszfa, a kis magyar Toszkána: ahol a testet és a lelket is gyógyítják
A picinyke vasi falunak 42 házát olaszok lakják - és nem véletlenül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik