Életmód

Kapros borjúkötéllel és vesszőkoszorúval hangolnak az ünnepekre

Facebook / Apátfalvi Faluház
Facebook / Apátfalvi Faluház
Ahány vidék, annyi szokás. Apátfalván, Kisteleken és Esztáron is tiszta szívvel és ínycsiklandó ételekkel várják a karácsonyt.

Magyarország számos településéről örömmel és szeretettel mutatunk be olyan kiváló embereket, akik ismerik a nagyszülők titkait. Évszázados receptek, különleges mesterfogások tudói azok, akik ápolják, őrzik és átörökítik a páratlanul gazdag magyar néphagyományt. Kellemes élmény meglátogatni őket, mindig szolgálnak valamilyen meglepetéssel számunkra.

Meseszép vesszőkoszorút kapott a község

Apátfalva híressége egy arany kezű, idős mester. Vígh Antal és neje, Margitka túl a nyolcvanon is rendkívül aktív tagjai a csanádi faluközösségnek. A napokban készültek el a település adventi koszorújának alapjával, amit hagyományos módon, fűzfavesszőből fontak.

Facebook / Apátfalvi Faluház

A kerek vasvázra tekert szalmaváz már meg volt, erre fontuk a vesszőt. A hajlékony alapanyagot a Szilvásban szedtük. Simon Mihályné segített a munkában, közösen fontuk körbe a formát, egyébként ő ajánlotta fel azt a bokrot, amiről vágtuk a vesszőket

– fogalmazott Vígh Margit a Sokszínű Vidéknek.

A tetszetős adventi koszorú a hagyományoknak megfelelően a templomteret díszíti, a székelykapu mellett fogják felállítani az apátfalviak. Az idős házaspár és segítőjük nagyjából 5 óra alatt végzett a falu adventi koszorújának alapjával. Tóni bácsi az adventi koszorú mellett más, praktikus alkotásokkal is megörvendezteti a falubelieket. A tárgyakhoz szükséges vesszőket több helyről gyűjtötte, egy részét vásárolta, a többit titkos lelőhelyekről vágta idén is az idős mester.

Galéria
Tóth A. Péter

Ismerek az út szélén kiváló bokrokat, vannak, akik segítenek ebben is. A vesszőkért cserébe egy-egy kisebb kast szoktam adni nekik ajándékba. Idén is Tiszaalpáron vásároltam a megfelelő alapanyagot, 2500 forint volt kilója a fehér, pucolt vesszőnek

– vette át a szót Tóni bácsi.

Az idős házaspár nyári konyhájában ilyenkor nagy a jövés-menés, egymásnak adják a kilincset a vidéken élők. A bácsinak ilyenkor többen hoznak nagy méretű üvegeket, Vígh Antal a fehér fűzfavesszőt köti az öt és a tíz literes pálinkás alkalmatosságok oldalára, fenekére.

Most hosszúkat kötök, tűzifának. Ezek a garabolyhoz hasonlók. Mindég dolgozgatok, a Mama is egyre ügyesebben készíti a kosarakat. Az üvegekbe amúgy leggyakrabban jóféle, helyi birsalma pálinka kerül, ezt szeretjük mi itt, Apátfalván

– mesélte mosolyogva a bácsi.

Kapros tejföllel nyakon öntik a borjúkötelet

A kisteleki Tündérkertben szinte egész évben fogadják a kemencés ételek, a hagyományos ízek kedvelőit. Hatvani Mária a főzős kedvű látogatókkal, lelkes háziasszonyokkal közösen készíti el a falusi finomságokat. Házigazdánk advent küszöbén édes és sós falatokkal készül, hókifli, zserbó és mézes puszedli mellett kapros-tejöfölös borjúkötelet süt hagyományos módon épített, házi kemencéjében.

Hatvani Mária

A “borjúkötél módjára fonott” sós sütemény receptjét lányom hozta el Zalából a Tündérkertbe. Ezen kívül hókiflit, zserbót, beiglit, mézes puszedlit biztosan készítek az adventi sütögetés alkalmával. Természetesen minden ínyencséget a kemencében sütök

– sorolta Hatvani Mária

Hatvani Mária

A “zalai-kisteleki” Borjúkötél receptje:

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 deka élesztő, 4,5 -5 deci langyos tej, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 0,5 deci olaj

Feltét: 2 deciliter tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 10 dekagramm juhtúró, friss kapor összevágva

A tészta elkészítése:

Az élesztőt kevés langyos tejben egy kis cukorral felfuttatjuk. A BL 55-ös, langyos lisztet megszitáljuk, a többi hozzávalóval együtt közepes keménységű tésztát dagasztunk belőle, majd kidolgozzuk. Ezután letakarjuk, és hagyjuk megkelni.

Ha megkelt, egy lisztezett deszkára borítjuk, és egyforma darabokra vágjuk a tésztát. Rudakat sodrunk belőle, majd félbe hajtjuk és összefonjuk. A fonatokat egy tepsibe helyezzük egymás mellé. Egy ujjnyi helyet kell hagyni közöttük a tepsiben. Ezután 20 percet pihentetjük és közben elkészítjük az öntetet. A kisteleki juhtúrót, a tejfölt és a zúzott fokhagymát és a kaprot alaposan elkeverjük. Sütés előtt ezzel kenjük meg a fonatok tetejét.

200 fokon addig sütjük, amíg szépen megpirul. Finom levest készítsünk mellé. Pompásan illik hozzá a korhelykeves, vagy a lencsegulyás.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Csigaleves és töltött káposzta a sláger

Esztáron Irénke néni házi tyúkokból készíti az aranysárga „csigalevest”, mindig nagyon várja lányait, és az unokákat. A román határ menti portán Mazsu Imréné kertjében sokféle zöldség megterem, utolérhetetlen kapros lepényének alapanyagát is a gyönyörűen gondozott veteményesből szedi. Kelbimbó és káposztafejek sorakoznak novemberben a gazmentes sorokban.

Bujdosó Andrea

Mazsu mama bár mostanában nehezebben mozog, mégis, nagyon szeret a ház körül tenni-venni. A kert idén már nem ad munkát, de az utolsó termések, közel negyven darab pompás káposztafej nagyobb része még hasznosul az ünnepek alatt.

Bujdosó Andrea

Nézze, Drága! Csigalevest szoktam főzni tyúkhússal, utána a családomat töltött káposztával kínálom. Ahány ház, annyi szokás. Az ország egyes részein eltérő módon készítik az ünnepi fogást. Ha töltött káposztát főzök, rizsát teszek bele meg egy kis fej vereshagymát

– sorolta Irénke néni.

Mazsu Imréné fokhagymát nem tesz az ételbe, a só-bors-paprika hármassággal ízesített rizses alapból gyúr masszát. A masszát édes káposztába tölti, előtte persze megabálja ecetes-sós vízben. A kaprot nem teszi bele az ételbe, az unokák nem szeretik az illatos növényt.

Hála a Jóistennek minden elfogy. Két kacsa van a hűtőben, azt is kisütöm mire ideérnek. Olyan húsz, de van, hogy huszonöt fő üli körbe nálunk az ünnepi asztalt.

Kapcsolódó
Túrós hajtovány csülkös bableves mellé
Egy próbát mindenképp megér: egy biztos, nem maradunk majd éhesek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik